Objavljeno: 27.11.2014 09:00

Britanska obveščevalna prisluškovala prometu prek podmorskih kablov

Sveži dokumenti iz Snowdnovih razkritij kažejo, da je britanska obveščevalna agencija GCHQ, ki je tesna partnerica ameriške NSA, prisluškovala mednarodnemu internetnemu prometu po podmorskih kablih prek britanskega telekomunikacijskega opreaterja.

GCHQ in NSA imata na voljo napredne metode za prestrezanje telekomunikacij in njihovo dešifriranje, a daleč najlaže je podatke dobiti, če dostop dovoli kar upravljavec infrastrukture. Leta 2009 je imela GCHQ dostop do 63 podmorskih kablov po celem svetu, ki jim ga je zagotovilo tudi britansko podjetje Cable & Wireless (pod kodnim imenom Gerontic), ki ga je leta 2012 kupil Vodafone. Cable & Wireless je zagotavljal povezavo do 29 izmed 63 kablov, kar je predstavljalo 70 odstotkov vsega prometa, ki ga je GCHQ prestregla. Njihov domet se je raztezal po celem svetu, od ZDA prek Evrope do Azije in Afrike.

Dokumenti kažejo, da je bil Cable & Wireless za svoje početje tudi dobro plačan. Februarja 2009 so prejeli šest milijonov funtov, v letu 2010 pa je bila v proračunu GCHQ v ta namen oblikovana postavka v višini 20 milijonov funtov. Kot pojasnjujejo strokovnjaki, Cable & Wireless kaj dosti izbire ni imel, saj so ga v izročanje podatkov tako ali drugače prisilili, zato je bilo edino vprašanje, ali bodo ob tem še kaj zaslužili ali ne.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji