Objavljeno: 28.12.2018 05:00

Bo Rdot nadomestil e-črnilo?

Švedsko zagonsko podjetje Rdot meni, da so e-črnilu šteti dnevi in pripravlja nadomestek. E-črnilo (E-Ink) je priljubljeno zlasti pri bralnikih e-knjig, odlikuje prijeten videz za oči in nizka poraba energije. Rdot Display, kot se novinec neizvirno imenuje, je po karakteristikah nekje med LCD-ji in e-črnilom.

Medtem ko LCD-ji uporabljajo lastno osvetlitev in terjajo nenehno osveževanje slike, je e-črnilo brez osvetlitve in potrebuje energijo le za spremembo prikazane slike. Rdot Display prav tako nima lastne osvetlitve, a potrebuje periodično osveževanje slike, ki pa je zelo redko. Trenutni modeli lahko prikazujejo sliko do 15 minut, obstajajo pa tudi prototipi, ki potrebujejo eno osvežitev vsakih 24 ur.

V številkah: LCD-ji konstanto porabljajo 6µW/cm2, medtem ko e-črnilo za prikaz slike potrebuje 4 mJ/cm2. Rdot Display uspe prikazati sliko s porabo 1 mJ/cm2, potem pa potrebuje še okrog 0,25 mJ/cm2 za vsako osvežitev. Če predpostavimo, da stran preberemo prej kot v 15 minutah, osvežitve ne bodo potrebne, pa tudi sicer je zelo varčen.

Ob tem velja poudariti, da je Rdot Display še daleč od končnega izdelka. Podjetje so ustanovili leta 2016, sedaj pa so pri delujočih prototipih. Ti podpirajo naslednje barvne prehode: črno/rdeče, črno/zeleno in črno/modro, kar je v principu dovolj za poustvaritev vseh barv. Življenjska doba presega 100.000 prikazov.

Rdot

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji