Objavljeno: 10.9.2013 10:00

Blackberryjevo šifriranje premagano

Ena izmed tradicionalnih prednosti telefonov Blackberry je visok nivo varnosti podatkov, sploh pri uporabi strežnikov Blackberry Enterprise Server, ki jih uporabljajo podjetja za upravljanje z uporabniki in napravami Blackberry. Podjetje že od nekdaj trdi, da so podatki, ki gredo preko teh strežnikov, njim nedosegljivi, hkrati pa naj bi bilo šifriranje zelo varno.

A sodeč po pisanju nemškega Der Spiegel naj bi NSA (in tudi angleška obveščevalna agencija GCHQ) že od leta 2009 dalje bila zmožna dešifrirati sporočila in elektronsko pošto Blackberryjevih uporabnikov. Sodeč po dokumentih, ki jih navaja nemška revija, naj ne bi šlo za širše vohunjenje večjemu številu uporabnikov, temveč za usmerjeno sledenje določenim napravam in uporabnikom.

Zanimivo bo spremljati odziv na novico, saj velja Blackberry za izredno varen sistem, ki ga zaradi tega uporablja tudi veliko držav po svetu za lastno komunikacijo – nemška zvezna oblast je, denimo, izbrala prav kanadsko podjetje za ureditev varnih komunikacij med zveznimi agencijami.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji