Objavljeno: 15.7.2013 07:00

Bitka za Dell se nadaljuje

Že več mesecev se bije srdit boj za prevzem Della, v katerem si nasproti stojita Michael Dell s konzorcijem Silver Like, ki želi Dell prevzeti in z iztisom malih delničarjev iz njega napraviti zasebno podjetje (trenutno že ima 16-odstotni delež v podjetju), ter Carl Icahn s Southeastern Asset Managemet z nasprotno ponudbo. Dellov upravni odbor je maja sicer podprl ponudbo Michaela Della, a Icahn se ne predaja in je ponudbo že večkrat izboljšal.

Michael Dell za podjetje ponuja 13,65 dolarja za delnico, kar je približno 25-odstotna premija na borzno ceno ob trenutku objave. Od tedaj so Dellove delnice kot pribite v ozek pas med 13 in 13,5 dolarja. Michael Dell bi sredstva za prevzem dobil z Microsoftovim dvomilijardnim posojilom, reprogramom trenutnih Dellovih posojil, krediti in sodelovanjem sklada Silver Lake. Skupno bi za podjetje odštel 24,4 milijarde dolarjev, podjetje pa bi obremenil s 16 milijardami novega dolga.

Finančni mogotec Carl Icahn ima seveda drugačne načrte. Za Dell je sprva ponudil 14 dolarjev na delnico, sedaj pa je napravil predlog še privlačnejši za investitorje. Težava, s katero se soočata obe ponudbe, so očitki o podcenjenosti. Zato Icahn predlaga dodatno izboljšavo. Vsi, ki bi delnice prodali po 14 dolarjev, bi za vsake štiri delnice prejeli še subskripcijski bon. To je v bistvu nakupna opcija, ki bi jim omogoča odkup ene delnice Della za 20 dolarjev. Če bi Dell posloval dobro in bi bile njegove delnice na borzi vredne več kot 20 dolarjev, bi lahko investitorji unovčili opcijo, prodali delnico na borzi in ustvarili dodaten dobiček. Nazadnje so bile Dellove delnice vredno več kot 20 dolarjev septembra 2008.

Vrednost te ponudbe je težko izračunati, Icahn pa ocenjuje, da realno pomeni 15,5-18,0 dolarja na delnico, odvisno od prihodnjih gibanj. Zato Dellov odbor za prevzem ponudbo še preučuje in še ni podal mnenja o njej. Za zdaj velja staro priporočilo, da naj delničarji sprejmejo ponudbo Michaela Della.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji