Objavljeno: 11.7.2013 05:00

Apple kriv oviranja konkurence pri prodaji e-knjig

Ameriško zvezno sodišče je včeraj zvečer razsodilo, da je Apple kriv kršitev protimonopolne zakonodaje, s tem ko je usklajeno deloval z založniki z namenom višati cene e-knjig. Deloval je v navezi s petimi založniki, Apple pa je bil središče tega kroga, brez katerega namere založnikov ne bi uspele.

Leta 2010 se je pet založnikov (Hachette Livre, HarperCollins, Simon & Schuster in Macmillan) skupaj z Applom odločilo, da bodo premešali štrene Amazonu, ki je imel nesporen primat in ogromen tržni delež na trgu e-knjig. Amazon je trg obvladoval z nizkimi cenami, ki so si jih lahko privoščili zaradi svojega načina kupovanja. Kupili so knjige in zaradi velike količine iztržili visok količinski popust, potem pa so jih prodajali v svojem imenu in za svoj račun. Cena e-knjige se je tedaj sukala okoli 10 dolarjev.

Apple je imel drugačen namen. Z založniki so se dogovorili, da bodo uvedli agencijski način prodaje. To je pomenilo, da Apple nastopa kot posrednik, ki si odtrga 30 odstotkov od cene prodane knjige. Problem pa je, da je Apple od založnikov zahteval, da nikjer ne ponujajo nižjih cen kakor pri Applove spletne trgovine. Ti so na to radostno pristali, saj so v enem zamahu dosegli dvig cen tudi pri Amazonu, ki se je naposled vdal, in omogočili, da sami postavljajo cene e-knjig. Te so hitro odbrzele proti 15 dolarjem. Da mislijo resno, so Amazonu pokazali z umikom knjig založnika HarperCollins iz Amazonove spletne knjigarne, zato je Amazon popustil.

Vskočili so varuhi trga. Ameriško pravosodno ministrstvo je lani začelo sodni postopek zoper Apple in založnike zaradi suma kršitve protimonopolne zakondaje, oglasila pa se je tudi EU. Slednja se je z založniki poravnala lanskega decembra, ameriško ministrstvo za pravosodje pa aprila letos. Pri tem ti niso dobili nobene globe, ampak so morali prekiniti nezakonito prakso, se obvezati, da se to ne bo ponovilo, hkrati pa so še potunkali Apple. Ta ni ničesar priznal, zato se je odvil poln sodni postopek. Ta je bila sila zanimiv, saj so v pičlih treh tednih predložili zanimive dokaze, med njimi tudi elektronsko sporočila Steva Jobsa, v katerem se ta pritožuje nad slabo pogodbo, ki da jo je sklenil Apple z založniki.

Čeprav je Apple sedaj izgubil, to še ni pomeni nič. Apple se bo gotovo pritožil. Založniki pa v skladu z aprilskim dogovorom ne omejujejo več cen e-knjig in tudi dopuščajo znižanja in akcije. Od aprila do danes so se cene tako opazno znižale. O odškodnini, ki jo bo moral Apple plačati, se bo odločalo na drugem postopku proti koncu tega leta.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji