Objavljeno: 30.10.2012

AMD bo uporabljal arhitekturo ARM

Dokaz, da se časi osebnih računalnikov PC in Intelove arhitekture x86 počasi končujejo, je najbrž tudi najava družbe AMD, da bodo v bodoče v svoje procesorje vgrajevali tudi tehnologijo družbe ARM. AMD je že desetletja tesni spremljevalec in posnemovalec družbe Intel, tokrat pa so pogled usmerili povsem v novo smer.

Po sedanjih načrtih naj bi leta 2014 AMD predstavil prve procesorje Opteron, namenjene strežnikom, ki bodo vsebovali jedra ARM in lastno tehnologijo x86/x64, kot doslej. Tehnologijo so pridobili z nakupom družbe SeaMicro, z njo pa nameravajo doseči večjo procesno zmogljivost ob hkrati bistveno nižji porabi energije, kot doslej. Tovrstni procesorji Opteron bodo namenjeni predvsem procesno intenzivnim nalogam, kot so super računalniki, zato lahko pričakujemo zelo veliko število jeder na enem samem čipu.

Nekateri partnerji, kot so HP, Dell in Red Hat so potezo že pozdravili, kar najbrž daje vedeti, kje se že danes pletejo zavezništva za računalnike v letu 2014. Seveda ne gre pričakovati, da bi ob tem AMD kaj kmalu opustil sedanje procesorje x86, bo pa zanimivo spremljati, kateri bodo uspešnejši.

http://www.amd.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji