Objavljeno: 22.8.2014 07:00

Agenti NSA in GCHQ pomagajo projektu TOR?

Andrew Lewman, Vodja projekta TOR, katerega omrežje in orodja se uporabljajo za zakrivanje identitete v spletu, je v pogovoru za britanski BBC omenil, da od posameznih agentov NSA in GCHQ (britanski ekvivalent ameriški NSA) redno dobivajo namige o napakah in varnostnih luknjah v sistemu. Po njegovem s tem agenti, ki se ne strinjajo, da omenjeni agenciji vohunita tudi za lastnimi državljani, pomagajo tistim, ki bi radi zavarovali svojo zasebnost.

Težava je v tem, da so vsi taki namigi popolnoma anonimni, zato Lewman trditev potrjuje le s svojim »občutkom« in opažanjem, da je za podrobno branje programske kode projekta TOR potrebno imeti »mesece« časa, kar si menda lahko privoščijo le v omenjenih agencijah s svojimi tisoči zaposlenimi.

Projekt TOR ima sicer okoli 30 zaposlenih, nastal je v okviru ameriškega pomorskega raziskovalnega laboratorija (US Naval Research Laboratory), še danes pa ga sofinancira ameriško zunanje ministrstvo. TOR uporabljajo tako vlade kot kriminalne združbe in seveda običajni posamezniki. Še več – sofinancira ga vlada, ki bi rada vohunila promet po njem (tako pravi Edward Snowden). Del države bi ga torej rad »sesul«, del pa še bolj razvil…

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji