Objavljeno: 2.6.2013 01:00

4K monitor, za igre?

Zasloni z ultra visoko ločljivostjo, imenovano UHDTV ali 4K, so bili sprva mišljeni za področje televizije, toda zdaj prihajajo tudi med računalnike. Asus je na predvečer sejma Computex na Tajvanu predstavil 31,5-palčni računalniški monitor PQ321, ki lahko prikaže sliko v ločljivosti 3840 x 2160 pik. To je štirikrat večje števil pik, kot pri današnjih zaslonih HD.

Visoko ločljivost so dosegli z uporabo tehnologije tekočih kristalov s tranzistorji iz oksida indija, galija in cinka, bolj znanimi pod kratico IGZO. Tovrstna tehnologija omogoča izdelavo manjših tranzistorjev in s tem manjših zaslonskih pik. Čeprav se zdi gostota 140 pik na palec razmeroma skromna v primerjavi z zasloni za tablice, ki dosegajo 250 in več pik na palec, je za računalniške monitorje to velik korak naprej.

Asus sicer še ni objavil cene za PQ321, vendar po mnenju poznavalcev ta ne bo nizka. Zato pa se monitor odkupi še z zelo širokim zornim kotom, hitro odzivnostjo in popolnim naborom vmesnikov (DisplayPort, 2x HDMI,…). Zaradi visoke cene bo sprva najbrž namenjen profesionalni rabi in navdušencem s področja iger, ki želijo le najboljše.

http://www.asus.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji