Objavljeno: 4.5.2015 09:00

32 bitov je premalo. Tudi za letala.

Ameriška Zvezna uprava za letalsko varnost (FAA) je izdala novo priporočilo glede varnosti vseh Boeingov 787 Dreamliner, v katerem opozarjajo na zanimivega hrošča, ki lahko po 248 dneh povzroči, da letalo ostane brez električne energije. Moderna letala uporabljajo krmiljenje prek računalnika (fly-by-wire), zato bi izguba električne energije imela katastrofalne posledice.

Izkazalo se je, da gre najverjetneje za prekoračitev celega števila. GCU (general control unit) uporablja predznačen 32-bitni celoštevilski števec, ki po 231 stotinkah neprekinjenega delovanja (248,55 dni) očitno preteče svoj obseg. To lahko povzroči težave, saj hkrati odpovedo vsi štirje 4 GCU-ji na letalo, in izgubo napajanja, zato FAA priporoča zaustavitev delovanja letala in ponovni zagon vsakih 120 dni, če v tem času ni bil opravljen servisni interval.

V praksi napaka ni usodna, a jo bo Boeing seveda vseeno zakrpal. V Boeingu so zagotovili, da napaka ni prizadela nobenega letala med letom. Redko se namreč zgodi, da bi letalo delovalo neprekinjeno 248 dni. Napako so odkrili pri testiranju, kjer se letalo poganja tako dolgo, dokler nekaj ne odpove, potem pa se analizira vzrok napake. Letalska programska oprema sodi med najbolj preizkušene in najvarnejše kose kode na svetu, a vseeno ni brez napak, tovrstna odkritja pa zgolj dokazujejo, kako natančno se preverja njeno delovanje.

Povejmo še, da ima letalo več virov električne energije. Poleg CGU imajo še plinsko turbino APU, ki služi za zagon glavnih motorjev pred letom, kasneje pa za zagotavljanje redundance in nekaterih drugih funkcij. Letalo ima tudi akumulatorje, v skrajni sili pa se sproži zračna turbina (RAT), ki jo poganja zračni tok mimo letala in nudi dovolj napajanja za krmiljenje v sili. Izguba GCU bi bila problematična v redkem slučaju, da bi bilo letalo ravno v kritični fazi leta (npr. vzlet ali pristanek).

Boeing bo napako odpravil do konca leta.

 

Vir: Slotech

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji