Objavljeno: 8.11.2017 01:00

Waymo pripravlja taksi službo brez voznika

Waymo, hčerinska družba korporacije Alphabet, ki ima v lasti tudi Google, bo v kratkem začela opravljati taksi prevoze z samovozečimi vozili brez voznika. Prvo mesto, ki bo dobilo novo storitev je Phoenix v ameriški državi Arizona, kjer je Waymo že doslej intenzivno testiral delovanje nove storitve.

Ob začetku javne ponudbe bodo sedanjo floto 100 vozil povečali na 500 vozil, celotno storitev pa bo seveda pospremila nova namenska mobilna aplikacija, s katero bo potnik naročal storitev, upravljal potek vožnjo in ocenjeval storitev. Phoenixu bo kot kaže kmalu sledil London z okolico.

Resnici na ljubo, nekateri viri navajajo, da bo v prvem obdobju v vozilu poleg potnika tudi uslužbenec podjetja Waymo, ki pa bo imel zgolj to nalogo, da pritisne na tipko za zaustavitev v primeru nuje oziroma nevarnosti. Po določenem času naj bi odpravili tovrstno prisotnost uslužbenca in možnost zaustavitve vožnje prepustili potniku.

Waymo s tem močno prehiteva podjetje Uber, ki je v ZDA pred časom uvedel omejeno število samodejnih taksijev, vendar so storitev domala ukinili, nekoliko zaradi varnostnih pomislekov, predvsem pa političnega pritiska. Waymo namreč prek sodišča terja od Uberja odškodnino zaradi domnevne kraje intelektualne lastnine, ko je slednji zaposlil bivšega Googlovega uslužbenca z dostopom do tehnologije o samodejni vožnji.

aaOB-ErYq6Y

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji