Objavljeno: 6.10.2017 12:00

Microsoft Edge za iOS in Android

Microsoft je napovedal prihod svojega spletnega brskalnika Edge na mobilne sisteme iOS in Android.

Ob tem so predstavili tudi lastni zaganjalnik za Android, preprosto imenovan Microsoft Launcher. Pri obeh se lahko prijavimo za uporabo testne različice, končna naj bi prišla enkrat do konca leta.

Uporabnikih teh sistemov večinoma sicer uporabljajo privzeti brskalnik, na Androidu ponavadi (ne vedno) Chrome, na iOS Safari. Na voljo so tudi drugi brskalniki, denimo Firefox in Opera, kar težko si predstavljamo, da obstaja veliko uporabnikov, ki bi bili navdušeni nad Microsoftovim Edge in bi si ga želeli tudi na mobilni napravi. V spletu ima (namizni) Edge okoli pet-odstotni tržni delež, po naših meritvah pa ima pri nas le dva odstotka.

Seveda razumemo Microsoft, da z razmeroma uspešno ponudbo mobilnih aplikacij izboljšajo pozicijo in temelje klasičnim programom na osebnih računalnikih. Mobilne različice programov iz zbirke Office (Excel, Word, Powerpoint) svoje delo dobro opravljajo in pomagajo pri ohranitvi Microsoftove vodilne pozicije na tem področju. V velikih podjetjih se pogosto diktira uporaba Edgea, ti uporabniki pa bi si želeli tudi možnost sinhronizacije beležk, zavihkov, gesel in vsega ostalega, na telefon, kar bodo končno dobili. A vprašanje, če ni že prepozno, Googlov Chrome ima te možnosti že leta.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji