Objavljeno: 10.5.2017 11:00

Windows 10 S ne bo dovolil uporabe Google Chrome

Windows 10 S, »okleščeni« operacijski sistem, ki ga je Microsoft pripravil za svoje nove prenosnike, je/bo že v osnovi bolj zaprt, kot običajni Windows 10 – omogoča namreč le nameščanje programov iz posebej pripravljene programske tržnice. Zaradi varnosti, kot pravijo, in verjetno jim gre verjeti.

Hkrati je varnost (menda) tudi razlog zaradi katerega alternativnim spletnim brskalnikom ne bo dovoljeno sodelovati v tej tržnici, posledično pa uporabniki ne bodo mogli uporabljati (tudi) trenutno najbolj priljubljenega spletnega brskalnika, Googlovega Chroma. Windows 10 S bo namreč dovolil le brskalnike, ki uporabljajo kodo za prikaz HTML in Javascript, ki je že del Windows. Skratka, »motor«, ki ga uporablja Microsoftov Edge.

Pomislili bi, da bo Microsoft s takim omejevanjem konkurence morda spet postal tarča evropskih protimonopolnih preiskav, po drugi strani pa tak pristop nikakor ni nov. Pomislimo na Googlove Chromebooke, kjer je edini brskalnik pač le Chrom(ium), predvsem pa na iPhone in iPade. Da, tam obstaja tudi Chrome, vendar je to posebej narejen Chrome, ki uporablja enak »motor« kot Applov Safari. Le uporabniški vmesnik in sinhronizacija z Googlovimi strežniki so napisani na novo.

Teoretično bi se lahko Google enako potrudil tudi za Windows 10 S, vendar je glede na zgodovino Googlovega sodelovanja v Microsoftovi tržnici to malo verjetno. Tam je že od začetkov z Windows 8 na voljo le Googlova aplikacija za dostop do spletnega iskalnika 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji