Objavljeno: 7.2.2017 12:00

10 dolarjev za pogon DVD

Se spomnite časov okoli leta 2005? Vaš računalnik je zagotovo imel tudi pogon DVD, mar ne? Če bi bili Američan (pa še to le iz izbranih zveznih držav) bi lahko že samo zaradi tega pričakovali deset dolarjev, ki naj bi vam jih nakazala podjetja Sony, NEC, Panasonic in Hitachi-LG. Vsaj tako poroča C-Net.

Decembra so se ta podjetja namreč pogodila v skupinski tožbi, ki je proti njim tekla zadnjih sedem let in ki jih je obtožila, da so se v tistem času dogovarjala za višje cene pogonov DVD, ki so bili vgrajeni v bolj ali manj vsak osebni računalnik, ki se je znašel na prodajnih policah med leti 2003 in 2008. V sklad za odškodnino so se zavezala plačati 124,5 milijona dolarjev, in ker bodo odvetniki za svoj trud pobrali približno četrtino, naj bi ostalo dovolj denarja za poplačilo 9,3 milijona uporabnikov, ki so v tistih časih preplačali svoj pogon DVD. Nenavadno je, da upravljalci te skupinske tožbe trenutno ne zahtevajo prav nobenih dokazov o lastništvu pogona DVD, ampak prijave sprejemajo kar na podlagi imena in elektronskega naslova.

Podjetja so priznala, da so se dogovarjala o cenah pogonov DVD, ko je do kateregakoli izmed njih prišlo povpraševanje katerega izmed velikih proizvajalcev računalnikov (HP, Dell). Mimogrede, eden izmed odgovornih v podjetju Hitachi-LG je zaradi tega dobil tudi polletno zaporno kazen.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji