Objavljeno: 2.2.2017 18:00

Gostovanja skoraj konec, a pasti ostajajo

Evropska komisija je določila najvišje dovoljene veleprodajne cene za mobilno gostovanje v EU, ki bodo pomembne pri udejanjenju principa Gostovanje kakor doma. Letos 15. junija se v EU odpravlja gostovanja, kar pomeni, da bodo uporabniki tudi v tujini plačevali enake cene kakor doma. Toda enakost je mogoče doseči z znižanjem cen v tujini ali zvišanjem cen doma.

Bojazen, da bi operaterji dvignili domače cene, je bila zelo realna, saj so odvisni od veleprodajnih cen. Če jim tuji operaterji zaračunavajo previsoke cene gostovanja, potem morajo te v takšni ali drugačni obliki prevaliti na končne uporabnike. Zato pozdravljamo določitev najvišjih veleprodajnih cen, ki bodo znašale 0,032 evra za minuto telefonskega pogovora, 0,01 evra za poslano sporočilo in 7,7 evra za prenesen gigabajt podatkov (brez DDV). Cene bodo veljale od 15. junija letos. Cena prenosa podatkov se bo zniževala vsako leto do končnega cilja 2,5 evra od 1. januarja 2022.

Čeprav gostovanja kot takega za končne uporabnike ne bo več, pa bo to veljalo le pri normalni uporabi. Ob zlorabi sistema, torej če bi v tujini sklenili naročnini zgolj zaradi nižje cene, potem pa bi kartico uporabljali doma (npr. stalna uporaba bolgarske kartice na Finskem), lahko operater zaračuna kazenski pribitek. Njegova višina pa je odvisna od veleprodajnih cen.

Ob tem ne smemo pozabiti, da se gostovanje nanaša na cene za klice domov, ko smo v tujem omrežju. Cene za klice v obratno smer, torej iz domačega omrežja na tuje številke, so še vedno pregrešno visoke. Podobno velja za pošiljanje sporočil na tuje številke. Klic iz Slovenije na Hrvaško pri Mobitelu in Simobilu na primer stane 0,49 evra na minuto. Zakaj? Ker lahko.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji