Objavljeno: 24.10.2016 09:00

Za petkovim napadom DDOS tudi kamere in video snemalci

Kitajsko podjetje Hangzhou Xiongmai Technology je objavilo, da je bilo v petkovem napadu DDOS udeleženih tudi kar nekaj njihovih naprav. Izdelujejo sicer video snemalnike in spletne kamere, pri obeh naj bi bilo nekaj varnostnih pomanjkljivosti, predvsem slaba privzeta gesla. Programska oprema, znana kot Mirai, naj bi izkoristila ravno varnostne vrzeli v pametnih napravah, povezanih v splet, te se po okužbi izkoristi za napad DDOS.

Pri Hangzhou pravijo, da so že septembra leta 2015 izdali popravek programske opreme, s katerim naprave ob prvem zagonu zahtevajo menjavo gesla, a še vedno je ogromno naprav, ki nimajo nameščene te novejše različice programske opreme. Večina uporabnikov tovrstnih naprav po prvi postavitvi namreč nikoli ne preverja (ali nadgradi) programske opreme. Priporočajo, da se privzeta gesla sicer zamenjajo, okužene naprave pa se lahko tudi odklopi iz spleta.

V petkovem napadu naj bi sicer sodelovalo več deset milijonov različnih naprav (vsaj sodeč po številu sodelujočih naslovov IP).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji