Objavljeno: 27.8.2016 05:00

WhatsApp zaradi deljenja podatkov s Facebookom v nemilosti

Če za storitev ne plačujete, ste storitev vi, še vedno drži kot pribito. WhatsApp, ki je od letos popolnoma brezplačen, sicer pa že dve leti v Facebookovi lasti, je tak primer. Sporočili so namreč, da novi pogoji uporabe dovoljujejo deljenje podatkov WhatsAppa tudi Facebooku, kar je hitro sprožilo burne odzive.

Čeprav se podjetja združujejo, ne smejo kar zlivati svojih baz podatkov, kar se je nazadnje naučil veliki Google, ki je pred leti želel združiti uporabniško bazo YouTuba in Googla. V Evropi jo je dobil po prstih, saj mu je Evropska komisija hitro povedala, da se to ne sme, nekatere države pa so ga zaradi tega tudi oglobile.

WhatsApp želi podobno. S Facebookom bi delil podatke o telefonskih številkah stikov na WhatsAppu, tako da bi tudi Facebook vedel, s kom si dopisujemo, pa čeprav mogoče ta oseba z nami na Facebooku ni prijatelj. Hkrati bi deljenje podatkov uporabljali za še boj ciljano prikazovanje reklam na Facebooku, kar je izjemno problematično. WhatsApp sicer omogoča delno izognitev temu deljenju podatkov, a opt-out (torej uporabnik mora nekaj storiti, da se izogne, in ne obratno) ni primerna rešitev.

Varuhi zasebnosti hudo grajajo WhatsAppovo – pravzaprav Facebookovo – odločitev, in očitno ne bo ostalo le pri tem. Čeprav WhatsApp zatrjuje, da vsebina komunikacije ostaja zaupna, kar mu zaradi uporabe šifriranja absolutno verjamemo, pa se v ZDA že pripravljajo tožbe. EPIC bo vložil uradno pritožbo pri Zvezni komisiji za trgovino, saj je bil eden izmed ključnih pogojev za Facebookov nakup WhatsAppa prav zaveza, da bosta podjetji ostali samostojna dela. EPIC-u se bodo najbrž pridružile tudi druge organizacije za varstvo potrošnikov in tudi EFF. V naslednjih dneh pričakujemo tudi odziv evropskih informacijskih pooblaščencev in Evropske komisije.

Precej ob stran je bilo potisnjeno dejstvo, da novi pogoji uporabe WhatsAppu dovoljujejo tudi dostavo komercialnih sporočil uporabnikom. Zatrjujejo, da ne bodo pošiljali spama, bodo pa podjetjem omogočili nov način za kontaktiranje strank, karkoli že to pomeni. Sami navajajo že izrabljeno primero, da boste na WhatsApp prejeli potrditev letalske vozovnice.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji