Objavljeno: 24.6.2016 13:00

Kaj pomeni izhod VB iz EU za tehnološki sektor?

Po včerajšnjem referendumu, po katerem so se državljani Velike Britanije odločili za izstop iz Evropske Unije, je danes splet poplavljen z zgodbami in novicami o tem, kaj vse lahko pričakujemo v naslednjih letih. Borzni indeksi so drastično padli, najbolj seveda v Veliki Britaniji, a tudi drugod po Evropi in celo po svetu. Angleški funt je v nekaj urah padel na najnižjo vrednost (glede na ameriški dolar) od osemdesetih let dalje, padel je tudi Euro, a manj (torej je funt padel tudi v primerjavi z Evrom). Zanimivo, da se je pri tem vrednost bitcoina po nekaj dneh padanja ponovno nekoliko dvignila - največji dvig je seveda zabeležila v primerjavi z angleškim funtom.

Zanimivo bo spremljati, kaj vse bo to dogajanje sprožilo v tehnološkem svetu. Večina velikih tehnoloških podjetji je pred referendumom zagovarjala, da bi bilo bolje, da Velika Britanija ostane del EUja. To je bilo stališče Microsofta, IBMa, Ciscota, SAPa, itd. Očitno pa je bil rezultat tudi za njih presenetljiv, saj še niso podali kake uradne izjave. Nekateri angleški distributerji pa so že povedali, da pričakujejo slabe rezultate, saj naj bi nekatera podjetja že ustavila nova naročila računalniške opreme, trenutno predvsem zaradi močnega nihanja valut – cene so lahko tudi do deset odstotkov višje kot so bile pred enim dnevom.

Tudi analitsko podjetje Gartner je popravilo svoje napovedi za leto 2016, po njihovem mnenju bodo v Veliki Britaniji naročila vsaj tri odstotke nižja od prejšnjih napovedi – predvsem zaradi negotovosti. Obstaja tudi bojazen, da se bo zaradi višjih cen tako opreme kot storitev še več dela preselilo drugam.

Vrednost delnic tehnoloških podjetji so večinoma tudi padle, velja pa omeniti, da velika podjetja kot svoj štab v Evropi večinoma izbirajo Irsko, kjer so davki ugodnejši. Med drugimi to velja za Microsoft, Google in tudi Facebook. Mogoče še kot zanimivost – v Googlovem iskalniku je vprašanje »What happens if we leave the EU« (torej kaj se bo zgodilo, če zapustimo EU) danes poskočilo za 250%.  

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji