Objavljeno: 2.5.2016 01:00

Microsoft raziskuje pomnilnik za hrambo milijarde terabytov

Microsoft skupaj s partnerskimi podjetji eksperimentira z nenavadnimi tehnologijami, ki obetajo velikanski preskok v sposobnosti hrambe podatkov v zelo majhni količini snovi. Za ta preskok je potrebna radikalno drugačna platforma, biotehnologija.

Specifično so raziskave usmerjene v uporabo snovi na osnovi sintetične DNK, kjer podatke hranimo v v daljših verigah DNK. Potencial je velikanski, saj ocenjujejo, da je naravni DNK sposoben hraniti tja do 1.000.000.000 TB podatkov (Zetabyte) v približno enemu gramu DNK.

Microsoft na tem področju tesno sodeluje z družbo Twist Bioscience, ki že danes ponuja prve izdelke z uporabo sintetične DNK na silicijevih rezinah. Izdelek Genes omogoča hrambo nekaj KB podatkov na posebnem vezju, z zelo veliko zanesljivostjo hrambe podatkov in majhnim številom napak. Nedavno so najavili, da je Microsoft kupil sklop 10 milijonov oligonukleotidov za raziskave hrambe podatkov.

Seveda smo še relativno zelo daleč od tega, da bi tovrstne pomnilnike kmalu srečali v digitalnih napravah. Znanstveniki so doslej uspeli zagotoviti zanesljivo enkratno zapisovanje in večkratno branje podatkov. Za praktično rabo morajo zagotoviti možnost zanesljivega večkratnega zapisovanja. Prednost tovrstne tehnologije DNK je  zelo dolga obstojnost zapisov - ocenjujejo celo do 2.000 let. 

Velika ovira za širšo rabo pa je za zdaj cena, ki zanaša danes okoli 10 centov za bazno DNK sekvenco. Da bi tehnologija začela postajati zanimiva, bi se cena morala znižati na vsaj 2 centa. Toda ob tem ne smemo pozabiti, kako hitro se razvijajo izdelki na področju biotehnologije. Če je sekvenciranje človeškega genoma pred 15 do 20 leti stalo 3 milijarde dolarjev, zdaj sodobna oprema to omogoča že za ceno okoli 1.000 dolarjev. Zakaj bi tokrat pri rabi v pomnilniških sistemih bilo drugače?

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji