Objavljeno: 7.3.2016 01:00

Umrl je izumitelj e-pošte

V 74. letu je umrl Ray Tomlinson, oče elektronske pošte. Elektronski način izmenjave sporočil, ki jih lahko pošiljamo prek omrežja na druge računalnike, je izumil davnega leta 1971. Med ostalim je bil prvi, ki je uporabil znak @ za ločevanje uporabniškega imena in domenskega naslova.

Prvo sporočilo je bilo menda poslano iz njegovega delovnega mesta v Bostonu, kjer je delal za raziskovalno organizacijo Bolt, Beranek in Newman (BBN) . Podjetje je imelo pomembno vlogo pri izgradnji raziskovalnega omrežja Arpanet, predhodnika današnjega interneta.

Elektronska pošta je medtem postala poglavitni način komuniciranja med ljudmi po celem svetu. Nedavna raziskava družbe Radicati Group navaja, da ljudje dnevno pošljemo 205 milijard elektronskih poštnih sporočil. Po ocenah je je bilo lani aktivnih 4,35 milijarde elektronskih naslovov, zanimiv pa je podatek, da je svetovno povprečje 1,7 elektronskih naslovov na vsakega uporabnika.

Pri uporabi elektronske pošte prednjačijo danes poslovni uporabniki, ki v povprečju prejmejo in pošljejo 122 sporočil na dan. Raziskava potrjuje, da se uporaba elektronske pošte kljub drugim načinom komunikacij (kratka sporočila, družabna omrežja,…) ne zmanjšuje. V naslednjih letih napovedujejo hitrejšo rast kot doslej, v območju 7% letno.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji