Objavljeno: 23.2.2016 07:00

Novi Monitor

Februar je nekoliko krajši, zato je tudi nova številka Monitorja na prodajnih policah nekoliko prej. Tokrat smo se po dobrem letu spet lotili brezžičnih usmerjevalnikov. Na velikem preizkusu se je nabralo kar 27 različnih modelov vseh cenovnih razredov. Razlike so res očitne, saj cenovni razpon seže od 18 pa kar do 335 evrov. Letos ima večina usmerjevalnikov tudi podporo za novi standard 802.11ac, ki se že pojavlja tudi v prenosnikih, telefonih in tablicah.

V tej številki objavljamo tudi članek o prihodnosti avtomobilizma, nenazadnje smo na letošnjem sejmu CES videli kar veliko divjih idej s strani avtomobilskih proizvajalcev. Sami smo preizkusili, kako se odnesejo sodobni »infotainment« sistemi, konkretno v Škodi Superb in Renaultovem Espace. Zanimalo nas je, kako daleč so lastne rešitve koncernov in kako delujejo Googlov Android Auto in Applov CarPlay.

V sodelovanju s portalom podcrto.si pišemo tudi o novem primeru slabe organizacije oziroma pomanjkljivemu dogovoru med policijo in gasilci, zaradi katerega bo država gradila dve ločeni komunikacijski omrežji. Gre za omrežji Tetra (o katerem smo v preteklosti že pisali) za policijo in omrežje DMR, ki ga bomo postavili za potrebe uprave za zaščito in reševanje.

Med preizkusi se tokrat najde Huaweijeva pametna ura, preprosto imenovana Huawei Watch, ki je ena najelegantnejših ur s sistemom Android Wear doslej. Preizkusili smo tudi HTCjev novi One A9, odličen telefon, ki pa navzven očitno kopira videz jabolčnih naprav. Izpod prstov slovenskih programerjev pa je prišla že tretja različica programa ISL Light, ki ima po novem izboljšan nadzor telefonov Android.

Pri nenehnih preizkusih smo si ogledali še par zanimivih telefonov, denimo LGjev preklopni telefon z fizično številčnico in operacijskim sistemom Android. Razred zase je tudi Asusov telefon Zenfone Max, ki ponuja izredno velik akumulator (5000 mAh). Preizkusili smo tudi nekaj novih tiskalnikov, tako laserskih kot brizgalnih.

Med bolj programskimi temami omenimo kratek pregled spletnih oddaj oziroma podkastov, ki se tematsko navezujejo na računalništvo in elektroniko. Poleg kopice tujih, se najde tudi par slovenskih oddaj. V ZDA pa ravno v teh dneh poteka vroča debata o šifriranju - za vse, ki jih zanima to področje, priporočamo tokratni članek o tehnologiji, ki ji zakonodaja težko sledi.

Kot vedno je tudi v tej številki še veliko preizkusov, mnenj, novic in vsega ostalega.

 

Naslednja številka izide konec marca, v torek, 29.03, še prej pa bomo pripravili posebno izdajo z izborom najboljših tujih vsebin, Monitor Svet!

Do takrat si lahko v našem spletnem arhivu ogledate tudi članke preteklih številk.

Monitor lahko berete tudi v spletni različici, seveda so vse dosedanje številke revije brezplačno na voljo v našem spletnem arhivu, na DVDju pa je voljo tudi celotna paleta številk v formatu PDF.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji