Objavljeno: 2.8.2015 13:00

Aretiran nekdanji izvršni direktor propadle bitcoinske borze Mt.Gox

Propad borze Mt.Gox dobiva epilog, saj so japonske oblasti včeraj aretirale Marka Karpelesa, ustanovitelja in izvršnega direktorja borze. Sumijo ga velike prevare, poneverbe in neupravičene obogatitve. Karpeles prek odvetnika vse obtožbe zanika.

Mt.Gox je bil dolgo časa največja borza z bitcoini na internetu, a ko je propadel, je padel hitro. Številni komitenti so ostali brez svojega denarja, revizija pa je odkrila, da je neznano kam poniknilo 650.000 bitcoinov, ki so še danes vredni več kot 200 milijonov dolarjev. Karpeles je trdil, da so mu zaradi ranljivosti v protokolu (znane pod imenom transaction malleability) nepridipravi ukradli te bitcoine, zaradi česar je Mt.Gox naposled pristal v stečaju. Neodvisne analize so kasneje pokazale, da je zgodba skrajno neverjetna in da je precej verjetnejša enostavnejša možnost – da je Karpeles denar ukradel kar sam. Temu sedaj pritrjuje tudi aretacija. Odkrili so tudi nepojasnjeno povečanje stanja na njegovem računu za milijon dolarjev, sumijo pa, da mogoče 650.000 bitcoinov ni nikoli obstajalo v Mt.Goxu, saj naj bi jih Karpeles sproti porabljal za svoje potrebe. 

Kaj točno se je dogajalo v Mt.Goxu, ki je bil po besedah nekdanjih zaposlenih kaotično neorganizirano podjetje, bo jasno po končanem stečajnem postopku in preiskavi Karpelesa. Japonske oblasti so sicer priznale, da imajo zaradi neurejene zakonodaje precej težav pri preiskavi prve finančne prevare z bitcoinom na Japonskem.

Na internet medtem curljajo informacije, da je šlo za gigantsko prevaro. Na redditu se je razkril nekdanji zaposleni v Mt.Goxu Adam Turner (s pravim imenom Ashley Barr), ki podrobno opisuje nezakonito ravnanje Karpelesa. Med drugim je razkril tudi, da je bil Karpeles edini z dostopom do denarnic, da je prikrival finančno stanje podjetje, da niso imeli urejenih varnostnih protokolov in da je Karpeles nakazila komitentov prejemal kar na osebni bančni račun. Identiteto na redditu je seveda nemogoče preveriti, a zgodba se ne bere tako zelo neverjetno.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji