Objavljeno: 24.7.2015

Google (še bolj) ve, kje ste

To, da Google svojim uporabnikom sledi, verjetno ni novica. Že dolgo časa imate na svojih napravah Android in pa iOS možnost dovoliti Googlu, da ve kje se nahajate. Google to opravičuje s tem, da vam s podatki o lokaciji olajša uporabo različnih storitev. Od tega, da svoje fotografije lahko označite s točno lokacijo kjer so bile posnete, prek tega da imate pri iskanju na voljo lokalno relevantne zadetke, do enostavne možnosti, da vas Googlov zemljevid postavi na tisto točko kjer se nahajate.

Pred časom je Google ponujal storitev Latitude, kjer je bilo možno svojo lokacijo deliti z izbranimi bližnjimi in obenem zbirati statistiko svojih poti. Pred skoraj točno dvema letoma je bila storitev Latitude ukinjena.

Nadomestek je storitev Location History. Tu je še vedno možno videti zgodovino uporabnikovih lokacij, le da je sedaj ta izključno zasebna in ne ponuja več statistik.

Pred nekaj dnevi (21.7.2015) pa je Google predstavil storitev Timeline, ki Location History nadgrajuje z nečem, kar je ponovno bližje storitvi Latitude - storitev omogoča bolj smiselen pregled obiskanih lokacij. Za lokacije, na katerih ste se zadrževali dlje časa, poizkuša avtomatsko poiskati imena ali pa vam omogoči, da izberete alternativno lokacijo (sosednji bar od predlaganega, recimo). Obenem vam prikaže fotografije, ki ste jih na kateri od teh lokacij posneli. Kot pri Location History, so podatki tu vidni samo vam in jih ni možno deliti s kom drugim.

Timeline se bo mnogim ljudem zdel strašljiv in jasen prikaz sindroma velikega brata. To je vsekakor ena od možnih interpretacij. Tudi to, da Google (in drugi ponudniki) svojim uporabnikom omogočajo izklop sledenja lokaciji, je informacija, ki marsikoga ne bo prepričala. Češ “oni to samo tako rečejo”, v resnici pa vam sledijo še naprej.

Ravno tako se je treba spomniti, da imajo do podobnih podatkov tako ali tako dostop tudi mobilni operaterji, oblasti in (potencialno) tuje obveščevalne službe ter pridaniči, ki vdirajo v razna omrežja.

S to perspektivo se je potem morda smiselno vprašati, zakaj ne bi bile te informacije potem koristne tudi meni, uporabniku, če imajo tako ali tako vsi drugi nekaj od njih.

V primeru Googla imate možnost sledenju izklopiti znotraj nadzornega centra vašega računa.

Vsaj tako pravijo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji