Objavljeno: 2.7.2015 05:00

Washington Post bo svoje strani šifriral

Spletna izdaja ameriškega časnika Washington Post bo odslej svojo stran privzeto šifrirala, tako da bo uporabnikom dostopna prek HTTPS. S tem želijo preprečiti, da bi nepovabljene oči gledale, kaj ljudje berejo na njihovi strani.

Šifriranje SSL/TLS, ki ga na internetu prepoznamo z oznako protokola HTTPS, je že uveljavljen način zaščite vsebine, ki se prenaša med spletno stranjo in obiskovalcem. Uporabljajo jo vse spletne banke in trgovine ter podobne strani, kjer je zaupnost ključna. V zadnjem času pa postaja priljubljena tudi na ostalih spletnih straneh in na internetu najdemo iniciativo, ki se zavzema za šifriranje vseh strani. Na primer, tudi Googlov iskalnik je dosegljiv prek HTTPS.

Razloga za nenadno porast priljubljenosti šifriranja sta dva. Računalniška infrastruktura je dosegla stopnjo razvoja, ko šifriranje ni več računsko predrago za množično uporabo. Drugi pomembni razlog pa je splošno vzdušje, saj je po razkritjih vohunjenja obveščevalnih služb zavedanje o pomembnosti varovanja zasebnosti naraslo.

Številne spletne strani že podpirajo HTTPS, a ga privzeto ne ponudijo. V tem primeru velja uporabiti vtičnik HTTPS Everywhere, ki je na voljo za vse priljubljene brskalnike in na spletnih straneh, ki podpirajo HTTPS, njegovo uporabo tudi vsili. Nekatere spletne strani pa kar privzeto strežejo HTTPS – mednje se bo uvrstil tudi Washington Post.

Omenjeni časnik ne bo prvi, saj številni manjši že uporabljajo HTTPS. V tujini omenimo Techdirt in The Intercept, pri nas pa je tak primer portal Slo-Tech. Prehod na HTTPS pa pomeni, da je treba vse elemente strani prilagoditi, sicer se brskalnik pritoži, da del strani ni varen. Tu imajo problem zlasti z oglaševalci, saj vse platforme še ne podpirajo pravilno HTTPS. Washington Post zagotavlja, da težav s tem ne bodo imeli in da bodo preverili, da so vsi oglasi v skladu s HTTPS.

Razkrivanje, katere članke na Washington Postu beremo, se zdi mogoče neškodljivo in za veliko večino ljudi tudi je. A raziskovalci so že pokazali, da je mogoče z analizo obiskanih strani in odprtih člankov dobiti presenetljivo veliko podatkov o bralcu. Zgradimo lahko praktično cel profil, od približne starosti, rase, zanimanj, političnega prepričanja, spolne usmerjenosti do zelo osebnih podatkov, npr. kdo pričakuje otroka v naslednjih 9 mesecih. Tudi zato je HTTPS na vsakem koraku pomemben korak v pravo smer.

Izjava.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji