Objavljeno: 17.6.2015 12:00

AMD napovedal nove grafične kartice in igričarski računalnik

Pri AMDju so napovedali nekaj novih grafičnih kartic, temelječih na novi generaciji grafičnih procesorjev. Ti so zasnovani na novi arhitekturi, imenovani Fiji, gre za kartice Radeon R9 Fury X, R9 Fury in R9 Nano. Vse kartice, ki temeljijo na arhitekturi Fiji, uporabljajo novo tehnologijo za še hitrejši pomnilnik (HBM, high-bandwidth memory technology), ta omogoča višje hitrosti od GDDR5 pri manjši porabi energije.

9-JG0Cr_B-8

Pri najmočnejši kartici Fury X obljubljajo 1,5 kratni dvig zmogljivosti na vat moči v primerjavi z trenutno aktualnim Radeon R9 290X. Kartica bo hlajena s tekočino, na njej bo kar 4096 grafičnih procesorjev ter 8,9 milijard tranzistorjev, veljala naj bi 649 USD (seveda brez davka). Navadna Fury (torej brez X) bo zračno hlajena, za nekoliko manj zmogljivosti bo okoli sto evrov cenejša. Kartice naj bi bile namenjene igranju v ločljivosti 4K, hkrati naj bi omogočale tudi tekočo uporabo očal za navidezno resničnost (Oculus Rift in podobni).

1RdISWkIUmM

Zelo zanimiva je tudi druga napoved, imenovana Project Quantum. Gre za majhen računalnik, namenjen igranju iger, predvsem v dnevni sobi. Uporablja dve kartici novega rodu, namensko ohišje postavi vso procesiranje na spodnjo stran, hlajenje pa na zgornjo. Pri AMDju se zaenkrat še pogovarjajo z potencialnimi partnerji, s katerimi bi lahko začeli z proizvodnjo omenjenih računalnikov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji