Objavljeno: 24.4.2015 11:00

Telekom izgubil še zadnjo tožbo proti ABMu

Telekom Slovenije je po 13 letih (!) izgubil še zadnjo od petih tožb proti ABMu, v kateri je Telekom izterjeval plačilo najema modemov v višini dobrih 5.000 evrov. V družbi ABM so se branili, da modemov niso niti prejeli v uporabo kaj šele uporabljali (saj so že imeli svoje lastne modeme) in da je Telekom zlorabljaj svoj prevladujoči položaj, ko je uporabnikom zakupljenih vodov vsiljeval svoje modeme.

Postopek se je na višjem sodišču, ki je v tem istem sporu že tretjič odločalo, zaključil v začetku marca, sodbo pa so na Telekomu prejeli prejšnji teden. Telekom je dolžan ABMa povrniti sodne stroške, kar bodo storili v zakonsko določenem roku, medtem ko drugih podrobnosti po poročanju STA pri Telekomu ne razkrivajo. Ker je vrhovno sodišče v tej zadevi enkrat že odločalo, Telekom verjetno ne bo vlagal revizije. "Tudi ostali štirje postopki, ki jih je Telekom med letoma 1999 in 2002 sprožil proti ABM in ga terjal za plačilo fiktivnih storitev, so se že pred leti pravnomočno končali v korist družbe ABM,« je za STA pojasnil Boris Horvat, direktor družbe ABM. ABM je kot eden prvih ponudnikov interneta v Sloveniji dostop do interneta ponujal že leta 1993, tri leta pred Siolom, pravi Horvat.

Leta 1999 so bili številni uporabniki zakupljenih vodov prisiljeni v zamenjavo svojih modemov s Telekomovimi, izgleda pa, da se je samo ABM temu upiral. Čeprav se je sedaj potrdilo, da je takšno vsiljevanje pomenilo zlorabo prevladujočega položaja, oškodovana podjetja zaradi zastaranja ne morejo več zahtevati vračila denarja, Telekom pa je ponovno pridobil zahvaljujoč počasnemu delu slovenskih sodišč.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji