Objavljeno: 25.2.2015 05:00

Saga Nvidia GTX 970 se nadaljuje s tožbo

Saga o Nvdiinih karticah GTX 970, v katerih je zadnjega pol gigabajta pomnilnika (3,5-4,0 GB) bistveno počasnejšega od preostanka, je dobila resno nadaljevanje. Zoper Nvidiio je vložena skupinska tožba zaradi zavajanja potrošnikov, kar pa ni več zgolj AMD-jevo nedolžno zbadanje.

Pomnilnik namreč ni edina težava. GTX 970 ima 4 GB pomnilnika, čeprav je zadnja osminka praktično neuporabna, ker upočasni kartico za 80 odstotkov. Globlji problem pa se skriva v preostalih specifikacijah, saj ima le 56 izrisovalnih enot (ROP) in ne 64, kot je Nvidia oglaševala. Prav tako ima 1,75 MB drugonivojskega predpomnilnika in ne 2 MB.

Razlog je razumljiv, a Nvidia je vseeno ravnala napak. Pri proizvodnji čipov je namreč izmet še vedno velik problem, zato se defektni čipi dostikrat prodajajo kot cenejši modeli, ki vseh funkcionalnosti ne potrebujejo. Če na procesorju delujejo le tri jedra od štirih, ga še vedno lahko prodate kot dvojedrnik (ali celo trojedrnik). Pri GTX 970 je enako, ker je to v resnici pohabljen GTX 980. To je normalno in nič nezakonitega - dokler seveda ne oglašujete vseh štirih jeder.

Toda informacija ni v celoti prispela iz inženirskega oddelka v marketinški oddelek, trdi Nvidia. Slednji tako niso vedeli, da so na karticah delno onesposobljeni nekateri multiprocesorji (SMM). Včasih se to ni dalo in SMM je bodisi deloval bodisi ne, v novi arhitekturi Maxwell pa ga lahko onesposobijo le delno. In tako smo dobili kartico GTX 970, ki je tako nova, da je niti marketing v Nvidii ni pravilno razumel, in jo je oglaševal predobro.

Izgovori seveda jeznih kupcev niso prepričali in ti so že vložili tožbo zoper Nvidio zaradi zavajanja potrošnikov. Kdor pa želi polno kartico, naj raje kupi GTX 980, ki teh težav nima.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji