Objavljeno: 8.2.2015 01:00

Ubuntu na telefonih je tu

Po skoraj dveh letih razvoja, je Canonical skupaj s partnerji končno prišel do točke, ko lahko svoj operacijski sistem Ubuntu za mobilne telefone lahko ponudi javnosti. Že lani so napovedali, da bosta prva dva partnerja glede strojne opreme Meizu in manj znani proizvajalec BQ. Slednji bo prvi z Ubuntu telefonom, čeprav so za premiero izbrali kar dosedanji model Aquaris E4.5, ki ga sicer ponujajo z operacijskim sistemom Android.

Sam telefon je za izhodiščno ceno 170 evrov dokaj skromno opremljen: 4,5-palčni zaslon z ločljivostjo komaj 540 × 960 pik, štirijedrni procesor MediaTek Cortex-A7, 1 GB RAM, 8 GB Flash RAM ter fotoaparata z 8 in 5 milijoni pik.

Sprva bodo telefone prodajali le v Evropi in sicer v kratkih in ciljanih prodajnih akcijah prek spletne trgovine, tipično v sodelovanju s telekomunikacijskimi družbami. Nekateri menijo, da je Ubuntu preprosto preveč časa porabil za razvoj in izbral premalo zanimivo strojno opremo. Canonical je kljub temu prepričan, da lahko Ubuntu na telefonih s časom doseže relevaten tržni delež. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji