Objavljeno: 16.1.2015 05:00

Jaz sem Ara in imam presenečenje

Google je predstavil pametni telefon, ki omogoča popolno prilagoditev. Project Ara je kodno ime za razvoj telefona z imenom Spiral 2, ki v svet mobilne telefonije prinaša modularnost, ki bi mu jo zavidali tudi namizni računalniki.

Prenosne naprave pač nikoli niso bile namenjene radikalnim nadgradnjam in menjavanju komponent. V prenosnih računalnik lahko nadgradimo pomnilnik ali trdi disk, medtem ko je zamenjava optične enote že na meji dosegljivega. O vgrajevanju dodatnih komponent ali menjavi procesorja pa lahko pri veliki večini modelov le sanjamo. Mobilni telefoni so še precej slabši in proizvajalec najbolj znanih telefonov je šel celo tako daleč, da uporabnik ne more zamenjati niti baterije.

Sedaj pa je Google predstavil radikalno drugačen koncept. Project Ara je mobilni telefon, ki ga sestavlja trpežno ohišje, ki mu Google napoveduje vsaj petletno življenjsko dobo, ter obilica modulov. Na telefon jih gre trenutno devet (mogoče se do končnega izdelka prototip še spremeni), vsak pa prinaša svoje funkcionalnosti. Eden prinaša boljši procesor, drugi več pomnilnika, tretji kakovostnejšo kamero, četrti pa komponento za merjenje telesnih parametrov.

Če pogledate slike, je telefon resnično modularen. Trenutno so na voljo bolj osnovni modeli za funkcije, ki jih imajo vsi telefoni, a sčasoma Google pričakuje, da bodo svojo vlogo opravili drugi proizvajalci in ponudili vrsto drugih komponent. Medtem ko so danes velik hit aplikacije, ki so poskrbele za obilico start-up podjetij, niso v prihodnosti izključeni start-upi z moduli in aplikacijami za telefon. Bi želeli, da vaš telefon meri vlago v zraku ali pa lomni količnik mošta (in s tem koncentracijo sladkorja)? Ni problema, verjetno se bo našel kdo, ki bo izdelal modul in napisal ustrezno aplikacije. Možnosti so res neomejene. Tu ne gre le za vrsto modulov, ampak tudi njihov položaj v telefonu. Je fleš na neprimernem mestu? Ni problema. Za povrhu pa bo Google omogočil tudi osebno prilagoditev poslikav.

Vseeno vas moramo malo razočarati. Telefona še ni. Pilotni test je stekel v Portoriku, ki je posebej primeren, ker sodi pod ZDA, hkrati pa ni čisto pravi del ZDA in ima svoje specifike, pa še primerno majhen je. Google sploh ni napovedal datuma komercialnega izida ali bognedaj cene; izdavil je le, da bo še letos na voljo Spiral 3, ki bo že bliže končnemu izdelku.

Do tedaj povejmo le, da ima osnovni model Marvell PXA1928 in grafiko Tegra K1, resolucijo 720p, kamero s petimi milijoni točk ter klasične povezave (3G, Wi-Fi in Bluetooth).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji