Objavljeno: 9.8.2007 19:04 | Avtor: David Vidmar | Monitor Junij 2007

NERO v koš!

Eden izmed programov, ki jih pozna skoraj vsak uporabnik računalnikov, je Nero. Po prepoznavnosti in razširjenosti ga verjetno prekaša samo še WinZip. Razširjenost pa nikakor ni merilo kakovosti. Nero je z nami že od prvih zapisovalcev optičnih nosilcev za rabo doma, v zadnjih mesecih pa so v Nero a.g. začeli vleči čudne poteze in program je postal nadležen, če ne celo neuporaben.

Paradni izdelek podjetja Nero a.g. je zrasel čez vse spodobne meje in različica Nero 7 v paketu Premium namesti neverjetnih 38 ikon za dodatne programe. Da 37 od omenjenih 38 ikon povprečen uporabnik ne bo nikoli potreboval, verjetno ni treba posebej omenjati.

Tako napihovanje programov ni osamljeno. Morda bi to lahko poimenovali kar sindrom Corela, saj je bil Corel eden prvih, ki se je prodaje lotil na ta način. Izdelovalcev, ki poskušajo tako prepričati uporabnike, da je nadgradnja na novo različico smiselna in da naj v njihovo mošnjo stisnejo še kak dolar ali evro, je sicer kar nekaj. Gre za obupane poskuse prodaje nove različice, ki je trg sploh ne zahteva oz. ne potrebuje. Nekaj podobnega kot z legendarnim Nerom se dogaja tudi s programom ACDSee, ki v zadnjih inačicah enostavno ne more ponuditi nič več novega, kar bi uporabnike prepričalo o plačljivi nadgradnji. Če se ozremo po trgu programske opreme, je takih primerov vse polno in žal vedno več. Toda to ne pomeni konec dobrih programov, kvečjemu novo priložnost za konkurenco.

Nezaželeni dodatki

Nekaj podobnega kot s plačljivimi programi, ki ponujajo nepotrebne dodatke, se dogaja tudi z brezplačnimi programi, vendar se tam pogosto dodatno nameščajo izdelki drugih programskih hiš. Zadnje čase po tem vodita Google s svojo orodno vrstico za iskanje, pa tudi Yahoo s podobnim programom. A to je že čisto druga zgodba.

Torej, kaj lahko uporabnik naredi, da se ubrani pred poplavo napihnjenih programov, ki že davno ne počnejo samo tistega, kar bi od njih res radi? Vsaj pri zapisovanju plošč CD in DVD lahko ugotovimo, da smo krepko v 21. stoletju in da "pečenje" ni več visoka tehnologija. To pomeni, da je konkurenca ostra in ker smo v zadnjih letih doživeli silovit razmah brezplačnih programov in odprte kode, se velja ozreti po spletu. Verjemite, marsikaj zanimivega lahko najdemo!

Najprej ugotovimo, kaj mora soliden program za zapisovanje na optične nosilce CD in DVD poleg zapisovanja datotek sploh znati:

  • zapisovanje diskovnih slik - te navadno shranjujemo v datotekah s končnico IMG in ISO,
  • zapisovanje v formatu Audio CD ali, po domače, zapisovanje glasbenih zgoščenk,
  • zapisovanje v formatu DVD-Video - zapisovanje domačih video posnetkov v obliki, ki jo lahko predvaja vsak DVD predvajalnik ali za arhiviranje DVDjev s filmi,
  • zapisovanje na dvoslojne nosilce - dvoslojni nosilci so sicer še vedno pregrešno dragi, a včasih pride prav, da lahko več kot 8 GB podatkov zapečemo na en nosilec.
  • Tiskanje ovitkov

    Če vaš priljubljeni program za peko ne podpira izdelovanja ovitkov, nikar ne mečite ničesar v koruzo. Splet ponuja številne brezplačne namenske programe, ki opravljajo to nalogo, in večinoma jo opravijo bolje kakor v snemalne programe vgrajene dodane funkcionalnosti.

    Eden takih je UnderCoverXP, ki ga najdete na naslovu www.undercoverxp.tk.

    Nalog in zmožnosti programov za zapisovanje je seveda še veliko. Te so najpogostejše in večina uporabnikov z njimi povsem pokrije svoje potrebe. Za tiste, ki potrebujejo več, pa je edina rešitev nakup dragega komercialnega programa. Taki uporabniki bodo pač od omenjenih 38 Nerovih ikon uporabili še kakšno.

    Poleg samih snemalnih zmožnosti smo programe ocenili še po dveh kriterijih: ali je na voljo prenosna (portable) različica, torej ali program lahko uporabljamo, ne da bi ga namestili, in ga poganjamo s ključa USB, in ali program še vedno aktivno razvijajo in se lahko nadejamo nadgradenj, podpore novim pogonom.

    Slednje je pri brezplačnih in odprtokodnih programih precej pomembno, kajti nemalokrat se zgodi, da avtor enostavno nima več časa, volje ali denarja, da bi nadaljeval, in programi so brez milosti prepuščeni zobu digitalnega časa. Zelo neprijetno je ugotoviti, da zaradi prehoda na nov operacijski sistem vaš priljubljeni program ne deluje več, avtor pa ga ne vzdržuje več, torej boste morali poiskati nadomestilo.

    Nero v zadnji različici pretirava - program, ki naj bi služil zapisovanju CD/DVD se je razširil na 38 ikon!

    Prenosni programi ali, v izvirniku, "Portable Applications" so zdaj že uveljavljen format za programsko opremo, ki v osnovi ne zahteva namestitve. Dovolj je, da tak program skopiramo ali pa odpakiramo v poljubno mapo in poženemo. Poglavitna prednost je, da take programe lahko poganjamo neposredno s ključkov USB, prenosnih diskov in drugih prenosnih nosilcev.

    To lahko pride zelo prav na potovanju, ko obiščete internetno kavarno in v računalniku ni ustreznega programa, nameščanje pa je onemogočeno. Prav tako lahko to možnost izkoristijo tisti, ki jim podjetje ali šola prepoveduje in onemogoča nameščanje v računalnike.

    O prenosnih programih smo pisali tudi v aprilski številki.

    CDBurnerXP Pro 3

    Izdeluje: Stefan Haglund, Fredrik Haglund, Florian Schmit, www.cdburnerxp.se.

    Cena: Brezplačno.

    Za: Enostavna raba, solidne zmogljivosti, cena.

    Proti: (Trenutno) ni aktivnega razvoja, ni prenosne različice, manjka možnost zapisovanja slik in kopiranja.

    CDBurnerXP Pro je bil prvi brezplačni program za zapisovanje na optične nosilce, ki je vzbudil naše zanimanje že pred kakim letom. Glede na ceno je ponujal veliko in z njim smo bili kar nekaj časa razmeroma zadovoljni. Uporaba je enostavna in vsak, ki je kdaj uporabljal kak drug sorodni program, se bo v CDBurnerXP Pro takoj znašel. Pravzaprav dobimo občutek, da je CDBurnerXP Pro kar nekakšna kopija velikega komercialnega brata.

    Program deluje zanesljivo in hitro, tudi videz uspešno kljubuje času. Edina lastnost, ki smo jo zares pogrešali, je bila nezmožnost zapisovanja diskovnih slik. Pogrešali smo tudi kopiranje celotnega nosilca, t. i. "Disc Copy". Očitno so avtorji raje posvetili čas manj ključnim lastnostim, recimo pripravi ovitkov za pravkar pečene ploščke. Pa tudi tam ne gre za neko dodelano funkcijo, a osnovni namen doseže.

    Ena izmed zamer programu je tudi neaktivnost razvoja. Zadnja različica je iz leta 2004. Po podatkih z uradne strani avtorji sicer pripravljajo novo različico, a izdaja se lahko zavleče.

    Gre torej za povsem soliden program, ki bo marsikomu zadoščal, vendar so tri leta v računalništvu silno veliko. Čeprav se na področju optičnih nosilcev ni zgodilo nič zares revolucionarnega, lahko mirne duše trdimo, da je trenutno različico povozil čas. Upamo, da bo kmalu izšla različica 4 in nas navdušila.

    DeepBurner 1.8 Free

    Izdeluje: Astonsoft, www.deepburner.com.

    Cena: Različica Free je brezplačna, različica Pro 25 USD za osebno rabo oz. 30 USD za profesionalno rabo.

    Za: Prenosna različica, cena.

    Proti: Pomanjkljive zmožnosti.

    Podjetje Astonosft, ki izdeluje program DeepBurner, ponuja dve različici programa. Poleg neizvirno poimenovane različice "Pro", za katero boste morali odšteti dobra dva ducata zelencev, ponujajo tudi brezplačno oz. okleščeno različico.

    Glede na to, da je program zelo priljubljen in razširjen, ne more biti slab. Po načini dela in videzu je podoben Neru, pa tudi njegove zmogljivosti ne zaostajajo za brezplačno konkurenco. Poleg zapisovanja podatkovnih datotek zna peči tudi glasbene, zelo dobrodošlo pa je tudi zapisovanje slik. Žal prepozna samo podatkovne slike s končnico ISO, a bolje to kot nič.

    Nekaj težav nam je program vendarle povzročal. Če smo podatke posneli v obliki, ki omogoča več sej (multi session), nam je to v prvo lepo uspelo. Ko pa smo posneli drugo sejo, jo je program končal in dodatno dosnemavanje datotek ni bilo mogoče. Težava ne moti prav zelo, kajti tak način zapisovanja navadno uporabljamo pri ploščah, ki jih lahko brišemo (CD-RW, DVD+-RW), takrat pač ploščo zbrišemo in vsebino spet zapišemo.

    Zelo lepa poteza izdelovalcev je, da brezplačni DeepBurner ponujajo v dveh različnih paketih. Klasični je namenjen temu, da ga pred uporabo namestimo. Ponujajo pa tudi "Portable edition", ki ga s spletne strani snamemo v obliki datoteke zip, ki jo pred uporabo raztegnemo v poljubno mapo in že lahko uporabljamo. Vsekakor nadvse uporabno!

    Tudi avtorji DeepBurnerja menijo, da je tiskanje ovitkov eno pomembnejših opravil, ki jih mora program znati, in so vključili možnost tudi v brezplačno različico. Tokrat gre za že kar zmogljiv urejevalnik, ki zna oblikovati tako knjižice kot tudi nalepke, ki jih nalepimo na samo ploščo.

    Če program primerjamo s CDBurnerXP Pro, gre za nekoliko zmogljivejši program, vendar še vedno omejen v naboru funkcij. Če niste obsedeni s peko optičnih ploščkov, temveč to počnete samo občasno, bo DeepBurner zadovoljil vaše potrebe. Če pa sodite med tiste, ki hočejo več, boste morali iskati naprej.

    ISO Recorder V3

    Izdeluje: Alex Feinman, isorecorder.alexfeinman.com.

    Cena: Brezplačno.

    Za: Dobro delovanje.

    Proti: Zapisuje le podatkovne slike, zastarelost.

    Starosta brezplačnih snemalnih programov je ISO Recorder, čigar začetki segajo v leto 2001. Avtor trdi, da je zelo razširjen in da ga za zapisovanje slik priporoča na svojih straneh celo Microsoft. Izjave nismo preverjali, temveč smo jim verjeli na besedo. Žal zmore zapisovati samo podatkovne slike in to bo odvrnilo marsikaterega uporabnika.

    Tako program kot njegova spletna stran sta bistveno manj dodelana kakor konkurenca. Program opravlja samo eno funkcijo, brez veliko možnosti in nastavitev. Res, da to opravlja razmeroma dobro, a konkurenca ponuja toliko več, da je smiselnost rabe zelo vprašljiva.

    Program je nujno namestiti in to ga naredi še bolj nerodnega. Tudi razvoj je počasen ali pa je celo že zastal, saj že dolgo ni bilo nove različice. Zdi se, kot da avtor izda novo različico le, ko izide nova različica Oken, in poskrbi za to, da program teče v novem okolju.

    InfraRecorder 0.42

    Izdeluje: Christian Kindahl, infrarecorder.sourceforge.net.

    Cena: Brezplačno.

    Za: Prenosna različica, cena, zmogljivosti, izvirna koda.

    Proti: Pomanjkljive zmožnosti.

    Malo znani InfraRecorder je poleg tega, da je na voljo brez plačila, tudi odprtokodne narave. To pomeni, da si lahko brezplačno prenesete tudi izvirno kodo, ne samo samega programa. Povprečnemu uporabniku računalnika sicer to ne pomaga prav dosti, po teoriji odprte kode pa to pomeni, da program nima nezaželenih dodatkov in je v njem po zaslugi več budnih oči, ki pregledujejo kodo, manj hroščev. Za bolj izkušene razvijalce programske opreme pa to pomeni, da lahko program z nekaj truda prilagodijo svojim željam ali morebiti odpravijo kakšno napako.

    V praksi se InfraRecorder izkaže za simpatičen izdelek, ki ga krasi ličen uporabniški vmesnik, ki prav tako spominja na Nero.

    Primeren je tako za neuke uporabnike kot tudi za zahtevnejše in bolj izkušene, saj zmore delovati z vsemi osnovnimi formati zapisov, tudi DVD-Video. Ne manjka niti funkcija za neposredno kopiranje enega nosilca na drugega, če vaš računalnik premore dve optični enoti. Izkaže se tudi pri snemanju podatkovnih slik, saj prepozna formate ISO, RAW in tudi tiste slike, ki jim je priložena datoteka CUE, ki dodatno opisuje format zapisa. Pogrešali smo le podporo slikam IMG. Tudi podpore za izdelavo ovitkov ni.

    Program je v trenutku nastajanja tega članka preveden kar v 26 jezikov, nekaj prevodov pa je v delu. Med prevodi je tudi slovenski, tako da je InfraRecorder primeren tudi za tiste, ki niso vajeni angleščine, oz. imajo raje programe, ki govorijo domači jezik.

    Na voljo je za prenos v več različicah. Lahko ga prenesete kot namestitveni program ali datoteko ZIP. Na voljo je tudi v 64-bitni različici, česar bodo veseli lastniki najzmogljivejših mlinčkov z nameščenimi 64-bitnimi Okni.

    S prihodom operacijskega sistema Microsoft Vista je imel program nekaj težav, saj ga enostavno ni bilo mogoče pognati. A avtor za odpravo napake ni potreboval dolgo, tako da zadnja različica vsebuje potrebne popravke in InfraRecorder se dobro počuti tudi v najbolj svežih Oknih.

    Program je razmeroma nov, njegovi začetki segajo v leto 2006. Po spletni strani sodeč, je avtor še poln elana in idej in v prihodnosti se nam nasmihajo nove različice, kar je izvrstno zagotovilo za prihodnost programa!

    ImgBurn

    Izdeluje: Lightning UK!, www.imgburn.com.

    Cena: Brezplačno.

    Za: Prenosna različica, cena, zmogljivosti.

    Proti: Nenavaden uporabniški vmesnik.

    Po reklu "Najboljše na koncu" je zadnji program, ki smo ga preizkusili, ImgBurn. Njegova preteklost je precej zanimiva, saj je jedro programa nekoč bilo del programa DVD Decrypter, ki ga je podjetje Lightning UK! po odloku sodišča moralo nehati razvijati. Med drugim je omogočal izdelavo varnostnih kopij zaščitenih video DVDjev in pritisk nekaterih podjetij, ki so program krivile za razmah piratstva na področju filmov, je bil premočan. Zato je podjetje program nehalo razvijati in ga umaknilo s svoje spletne strani.

    K sreči pa so uvideli, da je snemalni del vrhunski, in so ga obdržali. Zato lahko danes uporabljamo ImgBurn, ki bo poskrbel za vse vaše snemalne potrebe. Podpira obilico formatov, posebej zmogljiv pa je pri snemanju formatov DVD-Video, kjer bo z lahkoto ustregel vsaki vaši želji. Z levo roko bo poskrbel tudi za pravilen zapis na dvoslojne nosilce.

    Omogoča zelo natančne nastavitve, postregel bo z natančnimi podatki o plošči in snemalniku in zato zadovoljil še tako zahtevne uporabnike.

    Program pa je videti precej nenavadno oziroma, bolj korektno rečeno, drugače kot konkurenca. Zato vsaj prvih nekaj minut morda ne boste najhitrejši, z malo raziskovanja in morda celo iskanja po spletu pa vam bo hitro postalo jasno, kako zmogljiv program uporabljate. Za pomoč naj vam namignemo, da poškilite v menu "Mode", kjer lahko preklapljate načine dela, npr. zapisovanje slik, zapisovanje datotek itd.

    Programu ni prav dosti očitati - verjetno mu lahko zamerimo le to, da v trenutni različici ne omogoča izdelovanja zgoščenk v obliki Audio CD. Toda to je vse prej kot tragedija, saj to omogoča skoraj vsak predvajalnik glasbe. Recimo v Okna vgrajeni Windows Media Player ali pa brezplačna WinAmp ali iTunes. Nikakršnih težav pa ni z zapisovanjem kompilacij datotek MP3, ki so tako ali tako nekajkrat bolj praktične, podpira pa jih že skoraj vsak predvajalnik, pa naj bo domači ali pa v avtomobilu.

    Montaža podatkovnih slik

    Včasih bolj kot zapis podatkovne slike na nosilec pride prav možnost, da tako sliko odpremo kot disk. Operacijski sistem jo vidi kot dodaten pogon in datoteke iz slike lahko z lahko beremo. Od plačljivih programov po našem mnenju to nalogo najbolje opravi program z nenavadnim imenom Alcohol.

    A ker je to članek o brezplačnih programih, raje omenimo alfo in omego programov te vrste - Daemon Tools, ki domuje na naslovu www.daemon-tools.cc.

    Vendar pozor: Tudi avtorji tega programa se niso mogli upreti skušnjavi in za neznano količino novcev poleg programa Daemon Tools med namestitvijo nameščajo tudi druge programe dvomljive kakovosti in namenov. Ob namestitvi sicer lahko izberete, da teh programov ne želite namestiti, lahko pa jih odstranite tudi pozneje po običajnem postopku na Nadzorni plošči.

    Manj zmogljiv, zato pa povsem brezplačen in brez nezaželenih podatkov je Microsoftov program Virtual CD Control panel. Videz avtorjem ni ravno v ponos, prav tako ni prav enostaven za rabo. Vendar deluje, in to precej dobro. Program je zakopan v neskončnih globinah Microsoftove spletne strani in na spletnem naslovu take dolžine, da je ta stran zanj preozka. Najlaže ga boste našli, če v vaš priljubljen iskalnik vpišete "Virtual CD-ROM Control Panel" in malce poklikate.

    Zadovoljni?

    Če vas ne zanimajo podrobnosti, temveč le to, kateri program priporočamo, in ste članek začeli brati šele tu, naj vas opozorimo, da tokrat priporočamo dva programa, sami pa se boste morali odločiti, kateri je bolj po vašem okusu.

    Po naših izkušnjah sta med vsemi opisanimi daleč najboljša in najprimernejša za povprečen okus InfraRecorder in ImgBurn. Razlike med njima so minimalne, oba pa bosta zadovoljila tudi zahtevnejše uporabnike. Nikjer pa ne piše, da se morate odločiti le za enega. Ker sta brezplačna, lahko za enako ceno uporabljate kar oba!

    Vsekakor pa lahko ugotovimo, da ni pametnega razloga, da bi kupovali drage programe, ki so očitno zašli v slepo ulico. Mislimo seveda predvsem na Nero. Brezplačni zmorejo praktično vse, kar si boste kdaj želeli, zato delček novcev, ki bi jih sicer odšteli podjetju Nero, raje podarite avtorjem teh programov. Verjemite, da bodo vašega denarja bolj veseli kakor velika korporacija!

    Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

    Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

     
    • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
    • Pošlji