Objavljeno: 30.5.2006 03:21 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Maj 2006

Zaklenjeno s prstom

Na pomnilniških ključih USB dandanes prenašamo čedalje več podatkov. Ker gre za majhne naprave, ki jih imamo navadno v žepu s seboj, se kaj hitro zgodi, da s ključem izgubimo tudi pomembne podatke, ki morajo ostati skriti očem nepridipravov.

Bolj ali manj vsi ključi USB ponujajo, da podatke na njih zaščitimo z geslom. Geslo je žal pogosto precej lahko uganiti, saj se uporabniki pri izbiri gesla le redko dovolj potrudijo. A-Datin ključ USB FP1 zaščito popelje korak dlje: da pridemo do podatkov na ključu, moramo njegovo vsebino "odkleniti" s svojim prstnim odtisom.

Ključ USB naj bi deloval brez gonilnikov in brez nameščanja - vklopiš in že je na voljo v sistemu. Pohvalno je, da to velja tudi za A-Datin ključ s čitalnikom prstnih odtisov. Tudi za čitalnik ne potrebujemo gonilnikov, temveč le zaženemo program (oz. se ta zažene sam, če imamo vklopljen samodejni zagon), ki je na ključu. Program od nas najprej zahteva, da s prstom nekajkrat potegnemo po čitalniku odtisa, da si zapomni naš odtis, in ključ je pripravljen za rabo.

Nadzorni program za delo s čitalnikom prstnih odtisov

Izkaže se, da z A-Datinim ključem ni prav nič več dela kot z običajnim. Le ko ga priključimo, moramo potrditi še naš prstni odtis, in podatki na ključu so takoj dostopni. Žal le v okolju WIndows, saj nadzorni program zaenkrat še ni na voljo za druge operacijske sisteme. FP1 je na voljo z zmogljivostjo od 256 MB do 2 GB, tako da si vsak lahko izbere primerno zmogljivega (in dragega).

A-Data FP1 je odlična rešitev za vse, ki želijo na ključu USB prenašati pomembne podatke, obenem pa nočejo negativnih posledic, če ključ izgubijo ali jim ga ukradejo. Če skupaj s ključem ne izgubite še prsta, so vaši podatki na varnem, ključ pa je za nepridiprave neuporaben.

A-Data "my Flash" FP1

Kaj: Ključ USB s čitalnikom prstnih odtisov.

Izdeluje: A-Data, www.adata.com.tw.

Prodaja: Elkotex, www.elkotex.si

Cena: 6.100 tolarjev (256 MB), 8.400 tolarjev (512 MB), 13.800 tolarjev (1024 MB), 26.900 tolarjev (2048 MB).

Za: Zaščita podatkov na ključu s prstnim odtisom.

Proti: Deluje samo v okoljih Windows.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji