Objavljeno: 27.8.2013 | Avtor: Anže Tomić | Monitor September 2013

WiFi radio

Svet zabavne elektronike ne pozna veliko naprav, ki bi opravljale le eno nalogo, a so taki kosi opreme ponavadi zelo uporabni. V to kategorija spadajo tudi namenski radijski sprejemniki, ki pa so v današnjih časih na voljo tudi s povezavo v splet.

S tem tokrat Phillipsovim sprejemnikom je radio nemogoče poslušati prek sobne antene, saj je namenjen zgolj predvajanju glasbe, ki jo prejme po omrežni povezavi. Za priklop v omrežje ima na voljo vgrajeno brezžično kartico in priključek UTP, ki je na zadnji strani. Poleg sta še izhod za slušalke in vhod za napajanje, kar lepo kaže na preprosto in osredotočeno rabo tega izdelka. Na prednji stranici je zaslon LCD zelo nizke ločljivosti, ki pa svoje delo prikazovanja ure in postaj opravlja zadovoljivo. Sam videz naprave je na ravni, saj Phillips v industrijsko oblikovanje vlaga trud in večinoma ne izdeluje grdih naprav.

Malce manj truda je šlo v programsko opremo, ki radio poganja, saj so menuji počasni in grdi. Ko smo radio prvič prižgali, nas je pričakalo celo sporočilo, da je na voljo nova različica programske opreme, kar pomeni, da ga v Phillipsu še nadgrajujejo. Na menuju so le trije zavihki, in sicer nastavitve, internetni radio in spletne storitve. Med slednjimi najdemo tudi Spotify, tako da je mogoče na napravi predvajati glasbo neposredno iz te storitve.

Glavna lastnost Stereamiuma je pravzaprav to, da lahko glasbo predvaja brez povezave s kakšno drugo napravo in je dovolj že povezava v splet. Tako se razlikuje od bluetooth zvočnikov, saj so ti le pasivni oddajniki zvoka, ki ga generira neka druga naprava. Streamium dejansko lahko doma nadomesti radijski sprejemnik in ga preseže, saj je signal prek spleta vedno močan in ni odvisen od okolja.

Poleg predvajanja internetnih radiev je mogoče napravi tudi pošiljati glasbo prek standarda UPnP. To pomeni, da lahko, če je naš androidni pametni telefon povezan v isto brezžično omrežje kot Streamium, na njem predvajamo vso glasbo, ki jo imamo na telefonu. To počnemo s programom Phillips MyRemote, ki ga najdemo v Google Play Storu. Aplikacije je zelo groba, a učinkovita, saj se je z napravo našla v trenutku in težav pri nastavitvi ni bilo. Gre pa za grd in počasen skupek kode, ki je daleč od dovršenosti in bi potrebovali še veliko dela. Streamium je mogoče upravljati tudi s priloženim daljincem, ki je po Phillipsovi navadi narejen solidno.

Phillips Streamium

Internetni radijski sprejemnik.

Prodaja: Bolje založene tehnične trgovine.

Cena: 160 EUR.

✓    Preprost predvajalnik internetnega radia.

✗    Slaba mobilna aplikacija.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji