Objavljeno: 23.4.2013 | Avtor: Miran Varga | Monitor Maj 2013 | Teme: grafične kartice

Varčna zabava

Podjetje AMD zna tu in tam potegniti kakšnega aduta iz rokava. Tokrat jim je uspelo z grafičnimi karticami Radeon HD7790, ki se lahko pohvalijo kot najhitrejše kartice s 128-bitnim pomnilniškim vodilom ta hip. Da je uspeh še večji, pa poskrbita nizka poraba energije in do igričarskega žepa prijazna cena.

Grafična kartica AMD Radeon HD7790 prinaša prenovljen dizajn grafičnega procesorja. Ta je še vedno izdelan v 28 nm tehnološkem postopku, prenovljena arhitektura Graphic Core Next (GCN) pa premore kar 14 računskih enot, ki si med seboj razdelijo kar 2,08 milijarde tranzistorjev. To so podatki, ki smo jih včasih pripisovali le najzmogljivejšim primerkom. Ne nazadnje je vsega 1,6 cm2 veliko grafično srce sposobno iztisniti iz sebe kar 1,79 TFLOPS računske moči ob referenčnih nastavitvah delovnega takta procesorja in pomnilnika. A kot kažejo prvi primerki, ki se pojavljajo na policah trgovin, skupaj z našim preizkušenim modelom Sapphire Radeon HD7790 Dual-X OC, ima nova arhitektura še precej rezerve, zato bo uporabnikom na voljo več »tovarniško navitih« kartic.

AMD si je pri zasnovi novega grafičnega srca nekaj zamisli izposodil kar pri svojih procesorjih iz družine APU. V grafično sredico s kodnim imenom Bonaire je tako vgrajena izboljšana tehnologija AMD PowerTune, ki pozna osem različnih načinov delovanja, med njimi pa procesor preklaplja v vsega 10 milisekundah. Grafika tako ob pomoči gonilnikov in odvisno od obremenitve skrbno upravlja delovne takte ter napetosti procesorja in pomnilnika, to pa ima lahko za rezultat znatno nižjo porabo energije (in nižje temperature). Vsi deli iger namreč niso tako zahtevni, da bi moralo grafično srce dihati na polno, torej lahko takrat porabi manj energije in proizvede manj toplote. Pametno, ni kaj.

Kartica, ki se cenovno in zmogljivostno uvršča med modela Radeon HD7770 in HD7850, je opremljena z gigabajtom resnično hitrega pomnilnika GDDR5. Ta namreč deluje s taktom 1600 MHz in tako lepo dopolnjuje več kot gigaherčni takt sredice (1075 MHz). Nedvomno gre za najhitrejšo grafično kartico z »le« 128-bitnim pomnilniškim vodilom ta hip. Zaradi te omejitve in »le« 1 GB pomnilnika je manj primerna za igralce, ki igre igrajo na več zaslonih ali pa v ločljivostih, višjih od 1920 × 1080 pik (FullHD), vsem drugim pa jo lahko le toplo priporočimo.

Sapphire je kartico v različici Dual-X OC opremil z naprednim hladilnim sistemom, sestavljenim iz vročecevne bakrene zasnove, ki oddano toploto pripelje do velikih hladilnih reber iz aluminija, tam pa jo učinkovito odvedeta kar dva 80 mm ventilatorja. Rezultat je pričakovan, kartica v vseh primerih ostaja dobro hlajena, kaj dobro, celo odlično, saj je tudi navita komajda presegla temperaturo 60 stopinj Celzija. To je za »gigaherčno« predstavnico s kar 896 pretočnimi procesorji naravnost zgleden rezultat. Izdelovalcu je uspelo kartico tudi lepo utišati pri manjših obremenitvah, saj je takrat praktično neslišna, ob daljšem poganjanju zahtevnih 3D meritev in iger pa se ventilatorja zavrtita hitreje in postaneta slišna, a ne moteča.

Učinkovitost delovanja je opazna na vseh področjih. Prenovljena zasnova zmogljivega, a varčnega grafičnega jedra v kombinaciji z zelo hitrim pomnilnikom poskrbi za razmeroma majhno porabo energije, ki tudi ob najvišjih obremenitvah težko preseže 85 W (a ravno toliko, da potrebuje vtič za dodatno napajanje). Če to številko delimo s številom sličic, doseženih v posameznih igrah, kaj lahko zapišemo, da se bomo s to kartico najbolj kakovostno igrali za porabljeno energijo (pa tudi odšteti denar). Velika vrlina te kartice je tudi nezahtevnost, kar zadeva napajanje, saj izdelovalec priporoča zgolj napajalnik zmogljivosti 500 W ali močnejši, zato nakup sodobne grafične kartice za seboj ne potegne še naložbe v drag napajalnik.

Prikazana slika je odlične kakovosti, saj ima kartica vse najnovejše tehnologije strojnega in programskega pospeševanja videa. Na kartico Sapphire Radeon HD7790 Dual-X OC lahko brez težav priključimo tudi več računalniških monitorjev (do tri hkrati), saj ima kar štiri sodobne vmesnike, in sicer DisplayPort 1.2, HDMI 1.4a, DVI-I in DVI-D. Povprečen igričar bi si za poldrugega stotaka težko želel še kaj več ...

Sapphire Radeon HD7790 Dual-X OC

Izdeluje: www.sapphiretech.com.

Prodaja: Vse bolje založene računalniške trgovine.

Cena: Okoli 160 EUR.

✓    Zmogljivosti glede na ceno, poraba energije.

✗    Malce glasnejša ventilatorja ob polni obremenitvi.

Tabela z rezultati [PDF]

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji