Objavljeno: 26.1.2016 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2016

Usmerjevalnik malo drugače

Brezžične usmerjevalnike redno preizkušamo, v zadnjih letih je edina omembe vredna novost uvedba novega standarda, 802.11ac. Zato smo bili presenečeni, ko smo dobili na preizkus usmerjevalnik podjetja Synology, znanega po napravah NAS.

Presenečeni smo bili zato, ker so se v Synologyju doslej držali le izdelave strežnikov NAS, hkrati pa nikoli nismo imeli občutka, da na področju brezžičnih usmerjevalnikov manjka še kak izdelovalec. Načeloma gre namreč za vedno manj zanimive naprave – z novimi standardi se sicer res dvigujejo hitrosti, a so odvisne tudi od odjemalcev, torej naprav, ki uporabljajo omrežje. Kar zadeva dodatne zmogljivosti,  prav tako ni videti večjih skokov.

So se pa te naprave v zadnjih nekaj letih že močno razširile po cenovnem spektru. Na eni strani imamo res poceni naprave, ki veljalo tudi le po dvajset ali trideset evrov. S temi nismo imeli ravno dobrih izkušenj, raje priporočamo kak korak više po zmogljivostnih lestvicah. Nekje na sredini so usmerjevalniki, ki veljajo med 100 in 200 evri, mednje se uvršča tudi tokrat preizkušeni Synology. V vrhu naprav, za katere še nekako lahko rečemo, da so namenjene potrošnikom (torej ne merijo na poslovne uporabnike), pa najdemo modele, ki stanejo vse tja do 300 evrov.

Kot rečeno, je to Synologyjev prvi poizkus. Model se imenuje preprosto Synology RT1900ac in je  nekako na sredini te cenovne lestvice. V tajvanskem podjetju so očitno sklenili, da lahko tudi pri drugih omrežnih napravah s pridom izkoristijo znanje, pridobljeno pri izdelavi omrežnih diskov NAS. Najbolj navdušujoča posebnost tega usmerjevalnika je pobrana neposredno iz njihovih NASov – gre za res odličen uporabniški vmesnik.

Pri NASih se slednji imenuje DSM (DiskStation Manager), na usmerjevalniku se je preimenoval v SRM (Synology Router Manager). Gre za vmesnik, ki spominja na oddaljeno povezavo do računalniškega namizja, torej Remote Desktop, seveda znotraj brskalnika. Je bistveno prijaznejši, preglednejši in bolj prilagodljiv od vmesnikov klasičnih usmerjevalnikov, ki delujejo kot besedilne spletne strani (kjer je po možnosti treba pri vsaki tretji nastavitvi vse skupaj ročno shraniti ali celo v nekaterih primerih vnovič zagnati usmerjevalnik).

Bistvo je v tem, da imamo tu vse nastavitve urejene v odzivnem oknu, nekatere funkcionalnosti pa dodamo z namestitvijo dodatnih aplikacij prek spletne tržnice. Teh v tem trenutku ni skoraj nič (na voljo je le pet dodatnih aplikacij), a verjamemo, da se jih bo hitro nabralo še nekaj. Je pa koristno, da so dodatne zmogljivosti lahko tako ločene, s tem je vmesnik manj nasičen. Nastavitev in funkcij je že v osnovi res zelo veliko, pravzaprav nismo prav ničesar pogrešali. Med zanimivimi možnostmi je nastavitev časovne omejitve uporabe interneta za kako konkretno napravo (po naslovu MAC). Tako lahko otrokom omejimo, da lahko visijo v spletu le uro ali dve na dan. Če imamo usmerjevalnik kje na vidnem mestu, je koristna tudi možnost ugasnitve statusnih svetilk LED – to lahko celo uredimo po urniku.

Kot dodatne aplikacije so v tem trenutku na voljo predvajalnik večpredstavnih vsebin (torej prek DLNA), ta zna predvajati iz priključenih naprav USB, program za prenos prek omrežij Torrent ter trije programi za zahtevnejše uporabnike (strežniki VPN, DNS in RADIUS). Pri tem gre očitno za programe, ki so napisani za njihove strežnike NAS, vsaj po opisih sodeč. To daje še nekaj več upanja, da bodo v kratkem pripravili še več dodatnih programov. O tem, da ima sistem podobno osnovo kot »NASovski«  DSM, priča tudi to, da lahko vključimo možnost urejanja prek povezave SSH.

Pri napravah NAS smo se v zadnjih nekaj generacijah na take vmesnike že navadili, poleg Synologyja ponujata podoben vmesnik tudi Qnap in Asustor, pri usmerjevalnikih pa še nismo naleteli na kaj takega (čeprav si predstavljamo, da se bo prej ali slej pridružil še kak izdelovalec). Ker smo takih nadzornih plošč že vajeni iz računalnikov (še najbolj spominja na nadzorno ploščo kakega MacOS), bo privajanja s strani uporabnikov res malo.

Ta hip je dodatnih aplikacij še malo, a verjamemo, da jih bo s časom prišlo še kaj. Je pa res, da nismo praktično ničesar pogrešali.

Ta hip je dodatnih aplikacij še malo, a verjamemo, da jih bo s časom prišlo še kaj. Je pa res, da nismo praktično ničesar pogrešali.

Uporabniški vmesnik je zelo pregleden in funkcionalen

Uporabniški vmesnik je zelo pregleden in funkcionalen

S tehničnega vidika ponuja novinec zelo dobre hitrosti in se uvršča proti vrhu, primerljivo z drugimi modeli tega cenovnega razreda. Kot je razvidno že iz imena, podpira tudi najnovejši standard 802.11ac (poleg vseh drugih), seveda hkrati pri obeh frekvenčnih območjih, 2,4 GHz in 5 GHz. Zadaj je gigabitno stikalo za štiri omrežne povezave (in peta za povezavo v splet), na strani je tudi vmesnik USB 3.0 za priklop zunanjih naprav. Zanimiva je tudi možnost vstavitve pomnilniške kartice SD, kamor lahko med drugim shranjujemo datoteke, prenesene s torrent strani. Ob strani je tudi fizični drsnik za izklop brezžičnega omrežja (vse drugo deluje naprej).

Synologyjev RT1900ac je odličen prvi poizkus podjetja, ki se na omrežno opremo sicer že spozna. Pozdravljamo predvsem dober vmesnik, je pa cena dovolj visoka, da bo za marsikaterega kupca kar ovira.

Synology RT1900ac

Brezžični usmerjevalnik.

Prodaja: www.xenon-forte.si.

Cena ob objavi: 182 EUR.

za    Odličen vmesnik, veliko funkcionalnosti, solidne hitrosti.

Proti    Nekoliko visoka cena.

5706407

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji