Objavljeno: 30.5.2017 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Junij 2017

TV alternativa

Ko so ponudniki interneta in televizije zaradi plačljivosti kanalov hiše ProPlus samodejno podražili pakete in uporabnikom niso dovolili odločati o tem, ali bodo POP TV in Kanal A sploh gledali ali ne, je završalo. Posamezniki so od besed prešli k dejanjem in si poiskali alternativno pot do vsakdanjega televizijskega »fiksa«. Ena izmed njih sliši na ime Alternet.

Alternet je slovenski ponudnik interneta in televizije. Od tekmecev se razlikuje po dostopnosti, za katero ne potrebuje telefonskega priključka, in ceni, ki je naravnana na posameznikove potrebe. Po predplačniškem modelu plačujemo za televizijske užitke sproti, kolikor si jih privoščimo. Gledanje je omogočeno na najrazličnejših napravah, saj za predvajanje zadostuje aplikacija, ki podpira IPTV (m3u8 hls pretok). Med slednje spadata tudi vsenavzoča VLC in Kodi, z njuno pomočjo televizijo omogočimo na računalniku, telefonu, tablici in drugje.

Osnovna programska shema obsega priljubljene slovenske programe (TV SLO, POP TV, POP Brio, Kanal A, Planet TV), otroške uspešnice (POP Oto, Nickelodeon, Minimax, Cartoon Network, Baby TV), športne velikane (Eurosport, Šport TV, Sportklub), dokumentarce (National Georaphic, Discovery, History Channel, Animal Planet) in še bi se kaj našlo. Vse našteto je na voljo za 2,5 evrov na dan, 10 na teden, 15 na mesec ali 160 na leto. Gledanje je omogočeno zgolj na eni napravi hkrati, drugih omejitev za prehajanje med zasloni ni. Naročnina se ne obnavlja samodejno, od pogodbe lahko odstopimo kadarkoli.

Alternet obeta, a ima nemalo težav. Če nimamo dostopa do spleta in si ga omislimo prek podjetja Alternet d.o.o., se cena občutno zviša. Če izberemo še razširjeno programsko shemo, dobimo dokaj zasoljen znesek, primerljiv z drugimi ponudniki, ki omogočajo gledanje na več napravah hkrati. Dodatno težavo predstavlja to, da ni gledanja za nazaj. Slednje je sicer z ustreznim odjemalcem omogočeno s snemanjem na krajevno napravo, a zmožnost ni za povprečnega uporabnika, vajenega udobja.

Alternet IPTV

Predplačniška televizija.

Prodaja: www.alternet.tv

Cena: Od 2,5 EUR na dan naprej.

Za: Brez naročnine, cena.

Proti: Brez interneta, ni ogleda za nazaj, omejenost na eno napravo.

Za gledanje programov ponudnika zadostuje aplikacija, ki podpira gledanje IPTV (m3u8 hls), na primer predvajalnik VLC. Podjetje sicer priporoča uporabo odprtokodnega Kodija.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji