Objavljeno: 19.12.2006 11:55 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Januar 2007

Tipkajmo z laserjem

Zmogljivejše mobilne naprave (ročni računalniki, mobilni telefoni) se čedalje bolj približujejo prenosnim računalnikom. Ker pa večina od mobilnih naprav zahteva čim bolj kompaktno izdelavo, so izdelovalci primorani poiskati alternativne načine vnosa podatkov. Od nerodno majhnih tipkovnic na sami napravi do prepoznave pisave ali govora.

Majhne, zložljive tipkovnice, namenjene prav tem napravam, tako niso več nikakršna novost. Na voljo so celo gumijaste, ki jih po opravljenem delu enostavno zvijemo in pospravimo. No, velik korak naprej v prenosljivosti in tudi uporabnosti pa so naredili v podjetju I-Tech z navidezno lasersko tipkovnico. Kar nekaj let jo je bilo videti le kot prototip, pa še to večinoma le v spletu. Skoraj bi že obupali, ko je vendarle ugledala luč sveta.

Zamisel je preprosta - na mizo narišimo tipkovnico in tipkajmo po njej. Izvedba je enako preprosta: pokončen kvader, velik kot povprečen mobilni telefon, postavimo na ravno površino, napravica pa nanjo z laserskim žarkom projicira oris tipkovnice. Na dnu napravice je izvor človeku nevidnega infrardečega razpršenega žarka, ki tik nad površino pokriva celotno območje tipkovnice. Ob pritisku na želeno navidezno tipko se ob prehodu prsta skozi žarek le-ta odbije proti kameri, ki zaznava odbite infrardeče žarke in seveda njihov natančni položaj. Genialno enostavno in uporabno.

Tipkovnico s samo napravo (pametnim telefonom, ročnim računalnikom ali pa kar osebnim računalnikom) povežemo prek bluetootha. Trenutno je podprtih kar precej operacijskih sistemov, na primer PalmOS 5, PocketPC, Symbian, Blakcberry itd. Žal pa tipkovnice na navadnem mobilnem telefonu, ki nima nameščenega naprednejšega operacijskega sistema, ne bomo mogli uporabljati.

Prvi občutki ob uporabi so zelo zanimivi in navdušujoči, saj je razlika med navadno trdo tipkovnico oziroma številčnico mobilnega telefona in navideznimi tipkami res zelo velika. Pri tipkanju zadošča, da se s prstom dovolj približamo podlagi, dotik s podlago niti ni potreben. To tudi pomeni, da naprava deluje na kakršnikoli podlagi, le da je dovolj ravna. Tudi na ogledalu tipkovnica ne povzroča nobenih težav. Težava je le povratni odziv ob tipkanju. Že res, da "začutimo" pritisk tipke, če se s prstom dotaknemo podlage, še vedno pa ne bomo začutili, ali se s prstom morda dotikamo roba tipke, in bomo tako pritisnili dve hkrati. Temu primerno bo v začetku naš pogled strogo usmerjen v tipkovnico, tipkali bomo počasi, previdno in le z enim prstom. S pridobivanjem občutka pa tipkanje počasi lepo steče tudi z obema rokama. Za slepo tipkanje je treba veliko več prakse kot pri običajni tipkovnici, saj s prsti ne moremo "počivati" na tipkah. Posledično je pri daljšem tipkanju že kar mučno držati prste v zraku, da se ne bi ponesreči dotaknili tipke. Zaradi tega se med tipkanjem tudi zelo rado zgodi, da nam vskoči kakšna nezaželena črka, težave pa so tudi s preslednico, ki se velikokrat vtipka dvojno ali trojno, če je s palcem ne zadenemo dovolj natančno.

Pri močni svetlobi je laserski oris nekoliko slabše viden, pa tudi občutljivost tipk na robu tipkovnice je slabša. Svetilnost in občutljivost je sicer možno nastavljati, vendar to vpliva na vzdržljivost akumulatorja, ki že tako ali tako ni najbolj zmogljiv. No, vse povedano še vedno odtehta sicer mučno "tipkanje" prek številčne tipkovnice na telefonu, zato lahko hudim "tipkarjem" tipkovnico zelo priporočimo.

I-Tech Virtual Laser Keyboard

Prodaja: Mobitel; www.mobitel.si.

Cena: 39.900 tolarjev.

Podprti operacijski sistemi: Blackberry, PalmOS 5,Pocket PC 2003, Smartphone 2003, Symbian OS 6.x - 8.x Series 60, Symbian OS 6.x - 8.x UIQ 2.x, Windows Mobile 5, Windows 2000/XP.

Za: Uporabnost, hitrost odziva.

Proti: Le angleški nabor tipk, slabša vidnost in natančnost pri močni zunanji svetlobi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji