Objavljeno: 26.3.2013 | Avtor: Miran Varga | Monitor April 2013 | Teme: procesor, amd

Tihi razgrajač

AMD je svojega »civilnega« paradnega konja, osemjedrnik FX-8350, katerega osem jeder utripa z delovnim taktom štirih gigahertzev, uradno predstavil že lani, naposled pa je procesor našel pot tudi do slovenskih trgovcev in v Monitorjev laboratorij. Zverina se je dokazala z zmogljivostmi, katerih podobo je kazila le visoka poraba energije. A ob pogledu na ceno bi vendarle lahko zamižali na eno oko.

Pri novem procesorju FX-8350 so v AMDju bolj kot za popolno novost poskrbeli za osvežitev. V primerjavi s starejšimi šest- in osemjedrniki, ki so temeljili na arhitekturi Bulldozer, se novi osemjedrni FX lahko pohvali z novejšimi jedri Piledriver. V praksi je sredica procesorja združba štirih dvojedrnikov in temu primerno se tudi obnaša. Inženirji so bili tokrat resnično radodarni s predpomnilnikom, saj ima vsak par jeder na voljo 2 MB predpomnilnika L2,  8 MB predpomnilnika L3 pa si razdelijo med seboj glede na trenutne potrebe. Takšna modularna zasnova naj bi prispevala k učinkovitejši rabi predpomnilnika kot v primeru strogo določenih količin predpomnilnika za posamezno jedro. Velik plus procesorja je tudi to, da deluje z vrsto obstoječih osnovnih plošč, saj uporablja podnožje AM3+, edini pogoj pa je, da je osnovna plošča opremljena z enim izmed treh AMDjevih sistemskih naborov, in sicer AMD 970, 990X ali 990FX. Torej je v očeh zahtevnejših uporabnikov skoraj idealna izbira za nadgradnjo, če le vemo, kako bi izkoristili osem presneto hitrih jeder. Hitrost namreč prispeva visok delovni takt, saj sredice procesorja že privzeto delujejo pri kar 4 GHz, ta pa jim lahko takt tudi samodejno zviša do 4,2 GHz (funkcija dinamičnega navijanja) ob neobremenitvi vseh jeder in nedoseganju temperaturnih meja. Tako kot vsi procesorji iz družine FX ima tudi model FX-8350 odklenjen množilnik in je zato prijazen do navijalcev računalnikov.

Kako se torej procesorska zverina obnese v praksi? Toplo-hladno bi lahko rekli. Že na našem lanskem preizkusu predhodnika, modela FX-8150, smo zapisali, da v okolju Windows le stežka najdemo kakšno uporabno aplikacijo, ki bi procesor obremenila do skrajnih zmogljivosti. Tako smo, denimo, pri kodiranju video posnetka v zapis X.264 ugotovili, da je procesor le polovično obremenjen, ker aplikacija pri svojem delu očitno ne izkorišča več kot štiri jedra. Zato smo ob kodiranju videa hkrati zagnali še program za obdelavo fotografij in pognali predvajanje video posnetka polne visoke ločljivosti. Obremenitev procesorja je v tem primeru splezala komaj nekako nad 70 odstotkov, računalnik pa je ostal povsem odziven (tudi po zaslugi vgrajenega pogona SSD). Polno obremenitev procesorja smo tako dosegli šele, ko smo mu zadali do nedavna nepredstavljivo nalogo – hkratno kodiranje dveh video posnetkov.

Pri sestavi tokratne primerjalne tabele smo procesorju AMD FX-8350 posadili ob bok še cenovno soroden Intelov štirijedrnik Core i5 3470 in precej dražji kvaziosemjedrnik Core i7 3770K (štirijedrnik, ki pa lahko hkrati obdeluje 8 niti). Opazimo lahko, da v enostavnejših aplikacijah in igrah, ki znajo izkoristiti le eno ali v najboljšem primeru dve jedri (test Sysmark 2012), procesor zaostaja za Intelovima tekmecema,  oziroma je kvečjemu poravnan s podobno dragim štirijedrnikom. Osem jeder ima tako obilo potenciala, ki pa bo bržkone še nekaj časa ostal neizkoriščen – vsaj dokler se programske hiše ne bodo zavedle in začele programsko opremo pisati na način, ki izkorišča ne zgolj večnitnost, temveč tudi večje število procesorskih jeder in predvsem paralelizem.

Če rezultate procesorja FX-8350 primerjamo z rezultati njegovega predhodnika (FX-8150, preizkus v Monitorju 9/2012), lahko ugotovimo, da so v AMDju opravili dobro delo, saj sta zamenjava sredic in dodatna optimizacija prinesli viden napredek. Novejši procesor je skoraj za petino hitrejši pri večini opravil. S ceno, ki je nižja od 200 evrov, procesorju resnično ne moremo veliko očitati, saj mu zmogljivosti ne manjka, tepe ga le višja poraba energije v primerjavi s konkurenti. K sreči je elektrika razmeroma poceni.

AMD FX-8350

Izdeluje: www.amd.com.

Prodaja: Bolje založene računalniške trgovine.

Cena: 192 EUR.

✓    Zmogljivosti glede na ceno, osem jeder.

✗    Poraba energije.

Rezultati preizkusa [PDF]

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji