Objavljeno: 26.9.2006 01:51 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor September 2006

Teoretičnih 300 Mb/s

Novi standard za brezžično povezovanje ima za posledico tudi nove izdelke. Tokrat preizkušamo take, ki temeljijo na skoraj dokončni različici standarda 802.11n (t. i. draft N).

V industriji brezžičnih omrežij Wi-Fi se že kar nekaj časa kuha težko pričakovana novost: standard 802.11n. Ta naj bi prinesel hitrosti prenosa, primerljive s tistimi v stomegabitnih žičnih omrežjih, boljši domet naprav ter nove funkcionalnosti izdelkov. Razvoj pa pesti zamuda, saj je bila dokončna ratifikacija standarda že nekajkrat odložena. Pravzaprav smo tega že vajeni, saj je enake porodne krče doživljal trenutno aktualni standard 802.11g. Obema standardoma je skupno tudi to, da so nekateri izdelovalci pohiteli in še pred dokončno predstavitvijo standarda predstavili izdelke, ki delujejo po t. i. "draft" oz. skorajda končni različici standarda. Dokončno naj bi bil ratificiran sredi prihodnjega leta.

Programska oprema brezžične kartice je prijazna do uporabnika

Preizkusili smo izdelke Linksys in Netgear oziroma kompleta usmerjevalnika in pripadajoče brezžične kartice PC Card. Medtem ko Netgear uporablja osnovni nabor podjetja Marvell, se je Linksys v drugi reinkarnaciji (v2) modela WRT300N odločil za Atheros. Mimogrede, onkraj velike luže Linksys ponuja model v1, ki za razliko od evropskega v2 temelji na čipovju izdelovalca Broadcom.

Fizična hitrost je kar 300 Mb/s, dejanska pa je občutno nižja.

Medtem ko sta kartici PC Card na pogled povsem enaki, pa sta usmerjevalnika na videz precej različna. Linksysov izdelek krasijo kar tri antene - dve običajni pokončni, tretja pa je širša in ploske oblike. Netgear pa je ubral drugačno pot - antene so vgrajene kar v ohišje in navzven niso vidne. Je pa zato ohišje večje od povprečja teh izdelkov, poleg tega je všečno oblikovano. Pomembna razlika je še ta, da je v Linksys vgrajeno štirikratno stomegabitno stikalo, Netgearov izdelek pa gre v korak s časom in na vseh štirih omrežnih priključkih podpira gigabitno hitrost.

Spletni nastavitveni vmesnik usmerjevalnika je tradicionalen za Linksys, ob tem pa bi si želeli nekaj več funkcij.

Nastavljanje obeh usmerjevalnikov poteka prek spletnega vmesnika, ki ga tako Linksys kot tudi Netgear nista spremenila že vrsto let. To je pravzaprav pohvalno, saj se bodo tisti, ki sistem nastavljanja že poznajo, v njem hitro znašli, prav tako pa prej ali slej tudi novi uporabniki. Po številu zmogljivosti se usmerjevalnika ne razlikujeta bistveno, a to ne pomeni, da sta popolna. Obema manjka predvsem podpora sistemu WDS, s katerim bi lahko izkoristili povezovanje več usmerjevalnikov med seboj (Monitor 12/2005, veliki preizkus brezžičnih usmerjevalnikov). Od razlik omenimo sistem QoS v usmerjevalniku Linksys, ki bo prišel prav predvsem uporabnikom telefonije VoIP. Omenimo še programsko opremo, priloženo karticama - ta je sicer dobra, a obe kartici prav dobro delujeta tudi z brezžičnim odjemalcem, vgrajenim v Windows XP.

Nazivne hitrosti dosegajo do 300 Mb/s v brezžičnem delu in do 1000 Mb/s v ožičenem delu.

Bistvenega pomena sta seveda hitrost in domet. Ob povezavi na usmerjevalnik Okna sporočijo impresivno hitrost 300 Mb/s, a ji seveda ne smemo nasesti - dejanske hitrosti so veliko nižje, toda tega smo pri brezžičnih omrežjih tako ali tako že vajeni. Izvedli smo običajen nabor hitrostnih meritev s programom Ixia Chariot na različnih mestih v poslovni stavbi, dobljene rezultate pa zbrali v grafikonu. Vsekakor so dosežene hitrosti na vseh točkah merjenja z obema usmerjevalnikoma nadpovprečne. Omeniti velja, da smo pri merjenju opazili nekoliko stabilnejši tok podatkov z usmerjevalnikom Linksys, Netgear pa je kljub najnovejši različici strojne programske opreme imel nekaj več težav z motnjami brezžičnih omrežij, ki delujejo v bližini.

Hitrost prenosa podatkov na različnih lokacijah v poslovni stavbi

Tokrat preizkušeni izdelki z imenom draft-N so korak naprej v primerjavi z že preizkušenimi izdelki pre-N. Oboji pa so le pričakovan vmesni evolucijski korak omrežij Wi-Fi. Značilnost vseh tovrstnih "pre" ali "draft" izdelkov je, da izdelovalci ne zagotavljajo, da bodo izdelki preprosto nadgradljivi na dokončno različico standarda IEEE 802.11n. Zato se bodo za nakup odločili le tisti, ki že danes potrebujejo najvišjo hitrost prenosa v brezžičnih omrežij in malenkost izboljšan domet naprav. Vsem drugim pa priporočamo, naj se odločijo za katero izmed rešitev po standardu 802.11g, ki so za povrh še občutno cenejše.

Linksys WRT300N v2

Kaj: Brezžični usmerjevalnik naslednjega rodu s štirikratnim stikalom.

Izdeluje: Linksys, www.linksys.com.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 39.990 tolarjev.

Za: Visoka hitrost prenosa, dober domet.

Proti: Razmeroma visoka cena, ne podpira WDS.

Linksys WPC300N

Kaj: Brezžični vmesnik PC Card.

Izdeluje: Linksys, www.linksys.com.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 31.990 tolarjev.

Za: Visoka hitrost prenosa, dober domet.

Proti: Visoka cena.

Netgear WNR854T

Kaj: Brezžični usmerjevalnik naslednjega rodu s štirikratnim stikalom gigabitne hitrosti.

Izdeluje: Netgear, www.netgear.com.

Prodaja: Domex, www.domex.si.

Cena: 59.900 tolarjev.

Za: Visoka hitrost prenosa, dober domet, gigabitno omrežno stikalo.

Proti: Razmeroma visoka cena, ne podpira WDS.

Netgear WN511T

Kaj: Brezžični vmesnik PC Card.

Izdeluje: Netgear, www.netgear.com.

Prodaja: Domex, www.domex.si.

Cena: 36.400 tolarjev.

Za: Visoka hitrost prenosa, dober domet.

Proti: Visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji