Objavljeno: 27.6.2017 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Julij-avgust 2017

Sony Xperia XZ Premium

Sony Xperia XZ Premium je hiter telefon. Sony ga je strojno tako opremil, da se brez težav meri z Galaxy S8 in drugimi letošnjimi napravami najvišjega ranga. Snapdragon 835 ima osem jeder (4 x 2,45 in 4 x 1,9 GH) in štiri gigabajte pomnilnika. Uporabniška izkušnja je temu primerno tekoča in Android 7.1 je oblečen v Sonyjevo preobleko. Ta oblikovno ostaja ena izmed lepših in v letih so odpravili najbolj nadležno lastnost – preveč podobne si ikone privzetih aplikacij. Še vedno bi na teh telefonih raje videli goli Android, a če že moramo živeti s preoblekami, je Sonyjeva med lepšimi.

Še aplikacija za slikanje je tokrat odzivna. Glede na prejšnje izkušnje je bil to tisti del operacijskega sistema, ki se je najslabše odzival, a vsaj med našim preizkušanjem upočasnitev ni bilo. Zna biti, da bo čez čas drugače, ko bo telefon bolj poln slik.

Fotoaparat je odličen, a to pri Sonyju ni več presenečenje, saj izdelujejo večino senzorjev, ki so v telefonih z dobrimi fotoaparati. Kakovost slik je seveda odvisna še od same aplikacije in programskega obdelovanja, a razlike med Xperio in iPhonom bodo našli le najnatančnejši. Pri Sonyju še vedno vztrajajo z namenskim gumbom za zajem slike, ki je na desni stranici telefona, in človek se hitro razvadi, ko lahko slika tako kot s fotoaparatom.

Na desni stranici so še gumbi za uravnavanje glasnosti in gumb za vklop in izklop, ki ima dvojno nalogo, saj je še bralnik prstnih odtisov. Telefon se ne odklene, ko prst položimo na gumb, temveč se zaslon zbudi šele, ko na gumb tudi pritisnemo. Glede na preostale telefone je to nekoliko čudno, a nastavitve, ki bi omogočala takojšnji odklep, nismo našli. Omeniti velja še zaslon, ki je odličen. Tako kot zdaj vedno napišemo, da ni kos Samsungovim zaslonom, a je kljub temu izjemen. 5,5 palca in 2160 × 3840 pik je pač dovolj za odlično sliko.

Sony Xperia XY Premium pa pade, oziroma se spotakne, pri oblikovanju. Celotna industrija se nekako trudi robove okoli zaslona čim bolj zmanjšati. Ideal je nekako postal telefon, ki je na prednji strani dejansko le zaslon. Tako vsaj razmišljajo pri Samsungu (S8) in LGju (G6). Težko je reči, da nimajo prav, saj sta oba telefona izjemno atraktivna in videti sta futuristično. Sony pa se je z XZ Premium odločil za popoln odmik od te strategije. Telefon ima namreč na vrhu in dnu zaslona velikansko »čelo« in »brado«. Pohvalno je sicer, da zato dobimo dva prednja zvočnika, a Xperia poleg G6 in S8 izpade kot star telefon. Izdelava in sama oblika sta sicer na ravni in delujeta zelo odraslo, kar je bila pri Sonyju vedno odlika. Kljub temu pa ne moremo mimo čela in brade, ki leta 2017 delujeta kot napaka.

Sony Xperia XZ Premium je odličen telefon, ki prav naredi vse, razen robov okoli zaslona. Čeprav se to sliši kot malenkost, je dovolj, da ga je težko priporočiti pred Samsungom S8. Morda bodo v Sonyju naslednje leto začeli bolje, a to zdaj govorimo že kar nekaj let zapovrstjo.

Sony Xperia XZ Premium

Prodaja: Operaterji.

Cena: 770 EUR

Za: Hiter. Lep.

Proti: »Čelo« in »brada« na zaslonu!

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji