Objavljeno: 29.8.2006 02:36 | Avtor: Luka Kropivnik | Monitor Julij 2006

Sinergija prek omrežja

Predstavljajte si, da imate v delovnem okolju več računalnikov, vsakega za svoje opravilo. Predstavljajte si nadalje, da imajo ti računalniki različen operacijski sistem. In da bi si vse te računalnike želeli upravljati le z eno tipkovnico in miško. Željo vam uresniči program Synergy.

Synergy je odprtokodni program, ki počne natanko to - omogoča uporabo iste tipkovnice in miši za več računalnikov, v katere so lahko nameščeni različni operacijski sistemi in so omrežno povezani s protokolom TCP/IP. Program deluje na vseh pomembnejših operacijskih sistemih, kot so Okna, Linux, Unix, Mac OSX. Uporaba je enostavna, saj med računalniki preklapljamo tako, da miško premaknemo čez rob zaslona. To "prestavi" tipkovnico in miško na drug računalnik. Od tega trenutka naprej nadzorujemo sosednji računalnik. Omogoča tudi enostavno prenašanje datotek in besedil med različnimi operacijskimi sistemi prek odložišča. Vsa besedila, ki jih želimo prenesti v drug računalnik (tudi operacijski sistem), se prenašajo v kodni tabeli Unicode, tako da se med prenosom informacije ne izgubljajo. Če imamo na računalnikih vklopljen ohranjevalnik zaslona, se ta na vseh "povezanih" računalnikih vklopi hkrati, pa tudi hkrati prekine.

Nastavitveno okno Synergy v Oknih

Namestitev in nastavitev programa v okenskem okolju poteka prek nastavitvenega programa, medtem ko moramo v drugih operacijskih sistemih to postoriti ročno. Vendar so v primeru ročnih nastavitev navodila napisana razumljivo, tako da ne bi smelo biti večjih težav. Po namestitvi najprej določimo, iz katerega računalnika bomo uporabljali miš in tipkovnico, in v nastavitve vnesemo dejanske položaje zaslonov. Pri tem moramo paziti, da vnesemo položaj za obe smeri. Če ima torej računalnik A desno od sebe računalnik B, je položaj računalnika A levo od B in računalnika B desno od A, drugače boste lahko miško premaknili le v eno smer, nazaj pa ne bo mogoče. Program deluje stabilno in je, če imamo na pisalni mizi več računalnikov, zelo dobrodošel pripomoček. Res odličen primerek odprtokodnega programa.

Synergy

Kaj: Program, ki omogoča uporabo iste tipkovnice in miši za več računalnikov.

Izdeluje: synergy2.sourceforge.net.

Cena: Brezplačno.

Za: Podpira vse pomembne operacijske sisteme.

Proti: Ročno nastavljanje v vseh operacijskih sistemih, razen v Oknih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji