Objavljeno: 30.9.2007 14:12 | Avtor: Igor Harb | Monitor September 2007

Samsungov adut iz rokava

Na vse večjo priljubljenost pametnih telefonov BlackBerry se veliki izdelovalci mobilnih telefonov vse uspešneje odzivajo. Najnovejši primer je korejski Samsung, globalno tretji največji izdelovalec mobilnih telefonov (za Nokio in Motorolo) s svojim modelom SGH i600, znanim tudi pod imenom BlackJack. RIM je že konec lanskega leta tožil Samsung zaradi podobnosti z imenom BlackBerry, vendar sta se podjetji nato pogodili in Samsung zdaj lahko uporablja BlackJack zgolj kot dodatno oznako tega telefona.

Podobnost BlackJacka z BlackBerryjem pa se ne konča pri imenu. Po videzu bi namreč težko našli telefon, ki bi bolj spominjal na BlackBerry 8800, saj je prav tako tanek in črn, s celotno tipkovnico QWERTY in velikim zaslonom. Hkrati ponuja navigacijo prek kolesca ob desni strani, kar je koncept, ki ga je BlackBerry v novem rodu naprav sicer opustil, a ga številni uporabniki dejansko pogrešajo. Še posebej zaradi zanesljivost - kroglica v novem Blekberiju 8800 je namreč našemu uredniku odpovedala po borem dobrem mesecu uporabe...

Kar se tiče tehničnih specifikacij, pa BlackJack krepko premaga BlackBerry 8800, saj ima podporo UMTS in celo njegovi najnovejši različici HSDPA in WLAN 802.11 b/g, bolje pa se obnese tudi pri podpori večpredstavnosti, saj temelji na operacijskem sistemu Windows Mobile 5.0. Pri tem Samsung i600 uporablja nekoliko spremenjeno pozdravno okno, ki omogoča bistveno hitrejšo navigacijo po pogosto uporabljanih funkcijah kakor HTCjevi (Qtekovi) in HPjevi pametni telefoni z Windows Mobile. Vgrajenega ima 128 MB pomnilnika ROM, na katerem je operacijski sistem in 64 MB prostega pomnilnika RAM, seveda pa ima tudi razširitveno mesto za pomnilniške kartice MicroSD, s podporo do 2 GB. Še ena velika prednost BlackJackove strojne zasnove je dodaten, visoko zmogljiv akumulator, ki je že priložen v škatli, skupaj z dodatnim pokrovom za aparat. Tako ima uporabnik možnost izbire med zelo tankim telefonom in dolgim trajanjem delovanja nekoliko bolj okorne naprave. Zmogljivost tankega akumulatorja je približno dva dni pri povprečni rabi (brez rabe WLANa), večjega pa dvakrat toliko.

V telefonu najdemo tudi dva digitalna fotoaparata, na prednji strani manjšega, namenjenega videotelefoniji, na zadnji pa "klasičnega" telefonskega z ločljivostjo 1,3 megapike, ki se obnese podobno slabo kot večina teh naprav.

Kar se tiče običajne rabe BlackJacka kot pametnega telefona, se odreže bolje kakor večina tekmecev z operacijskim sistemom Windows Mobile, saj je zelo odziven, s celotno tipkovnico in kolescem pa imamo tudi hitreje dostop do vseh funkcionalnosti. Edina pripomba je odsotnost podpore dokumentom Microsoft Office in Adobe PDF, saj ima aparat nameščen zgolj pregledovalnik dokumentov (tako kot BlackBerry), ne pa tudi urejevalnika, ki bi bil ob celotni tipkovnici QWERTY lahko dejansko uporaben.

Samsung SGH i600 - BlackJack

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Windows Mobile 5.0.

Pomnilnik: 128 MB ROM + 64 MB RAM.

Pomnilniška kartica: MicroSD.

Ločljivost zaslona: 320 × 240 pik.

Lokalne komunikacije: Bluetooth 2.0, WLAN 802.11b/g.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM 900/1800/1900 MHz in UMTS/HSDPA.

Odzivnost: 10.

Uporabnost: 9.

Splošni vtis: 9.

Izdeluje: Samsung, www.samsungmobile.com.

Cena: 358,98 EUR ob podpisu dveletne pogodbe z Mobitelom.

Za: Dva akumulatorja, HSDPA, odzivnost.

Proti: Velikost, nima urejevalnika dokumentov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji