Objavljeno: 24.4.2007 02:47 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor April 2007 | Teme: nenehni testi

Samsung Digimax L70

Digimax L70 bi na prvi pogled lahko uvrstili v Samsungov razred NV, saj je na videz zelo podoben tem modelom. Lepo kompaktno trdno izdelano ohišje s svojimi majhnimi merami, še malenkost manjšimi kot pri NV10, bo našlo prostor v vsakem žepu. Sprednji del zato nima zelo poudarjenega držala, namesto gumijaste opore pa so namestili zgolj gladko kovinsko ploščico, ki ne pripomore ravno k najboljšemu oprijemu. Zaradi majhne teže 113 gramov, kar je skorajda najmanj med konkurenti, fotoaparata ni težko držati v eni roki.

Na zadnjem delu zasede večino prostora 6,3 cm velik zaslon LCD in devet v kvadrat razporejenih tipk, ki so plod Samsungove želje po izboljšanju uporabniškega vmesnika. Tudi pri tem modelu so tipke občutljive za dotik. Uporabniški vmesnik je zasnovan tako, da se nam ob dotiku tipke označi določena lastnost, ob pritisku pa se izvede. Tako je treba za nekatere nastavitve najprej "šariti" po tipkovnici, da najdemo, katera tipka je prava. K sreči, ali pa tudi na žalost, je na voljo le malo nastavitev, tako da se teh devetih gumbov kaj hitro navadimo. Seveda so vsi lepo dosegljivi s palcem, tudi ko držimo fotoaparat samo v desni roki.

Samsung Digimax se ponaša z optičnim tipalom, ki premore (za današnje čase že skorajda standardnih) 7 megapik, objektiv pa zmore 3x optično povečavo. Ostrenje mu gre dokaj dobro od rok in je precej hitro, v temnejših prostorih pa, kot večina žepnih fotoaparatov, včasih povzroča malce težav. Nekoliko nas je razočarala minimalna razdalja fotografiranja (makro), saj je kar 15 centimetrov. Temu bi že skorajda težko rekli makro, kajti podrobnosti bomo težko zajeli. Škoda tudi, da se nam na zaslonu ne prikaže mesto ostrenja, ki ga je izbral fotoaparat. Tako nam bo fotoaparat v makro načinu večkrat postregel z ostrim ozadjem kakor pa z izostrenim slikanim objektom.

Kot smo že omenili, smo pri ročni nastavitvi parametrov zelo omejeni. Na voljo je le možnost izbire občutljivosti ISO, ki sega od 100 do 800, ter nastavitev beline, ki jo lahko izbiramo izmed petih programov, ter ročne nastavitve. Sicer pa fotoaparat deluje povsem zadovoljivo brez kakršnih koli ročnih nastavitev, saj samodejna izbira beline in občutljivosti ISO deluje lepo in zanesljivo.

Kakovost slike je razmeroma dobra: barve so ravno prav žive in naravne. Zrnatost ni preveč opazna, na voljo pa imamo tudi možnost glajenja fotografije. Barvni šum pri občutljivosti ISO, ki je manjša od 400, je neopazen, pri večjih pa se na svetlejših odtenkih kaj hitro opazi. Podrobnosti so včasih malce slabše vidne, slika pa je ob robovih malenkost sodčasta, a to je seveda opaziti zgolj pri fotografiranju ravnih objektov.

Možno je tudi zajemanje videa v ločljivosti 640 × 480 pik s hitrostjo 30 slik na sekundo. Seveda z možnostjo približevanja med samim snemanjem.

Digimax L70 je namenjen predvsem nezahtevnim uporabnikom, vendar je kljub temu kakovosten in dovolj zmogljiv.

Samsung Digimax L70

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 7 milijonov pik.

Tehnična zmogljivost: 5.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 7.

Tehnične lastnosti: Objektiv 37,5-112,5 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,7-5,2; ostrenje 0,5 m-neskončno (15 cm makro); čas od 1/2000 do 16 s; domet bliskavice 3 m; razpon ISO: samodejna, 100, 200, 400, 800.

Prodaja: Anni, www.anni.si.

Cena: 305,00 EUR.

Za: Preprosta raba, kompaktnost, teža.

Proti: Omejene zmožnosti ročnega nastavljanja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji