Objavljeno: 26.9.2006 01:51 | Avtor: Matjaž Horvat | Monitor September 2006

Risanje diagramov v spletu

V zadnjih nekaj mesecih spletni programi rastejo kot gobe po dežju. Že samo Google je predstavil spletno preglednico, spletni koledar, kupil podjetje, ki razvija spletni urejevalnik besedil, Gmail in Google Maps pa sta že tako ali tako trdno zasidrana med uporabniki. Zdi se, da bodo Microsoftovi izdelki kmalu imeli vsak svojega spletnega zasledovalca. Tokrat je na vrsti Visio.

Neznano ameriško podjetje Gliffy je namreč predstavilo beta različico (kakopak) istoimenskega spletnega programa, namenjenega risanju diagramov poteka, omrežnih diagramov, uporabniških vmesnikov, načrtov stanovanj in tehničnih risb. Za delovanje poleg brskalnika potrebujemo tudi vstavek Flash, saj je celotna aplikacija zgrajena s tem orodjem, Gliffy pa je na voljo tako za operacijski sistem Windows kot tudi za Mac OS X in Linux.

Zgled rabe različnih predmetov na delovni površini. Dodajamo lahko tudi poljubno besedilo in mu spremenimo velikost, barvo ter pisavo.

Uporaba je preprosta - predmete, ki so razdeljeni na pet vsebinskih sklopov, z miško povlečemo na delovno površino. Tej lahko, tako kot predmetom, določamo barvo in velikost do pike natančno. Predmete lahko poravnamo na mrežo, povežemo, obarvamo z gradientom, osenčimo, premikamo po površini, kopiramo prek menuja ali s klasično bližnjico tipk, združujemo in razdružujemo ter premikamo naprej in nazaj glede na druge predmete.

Zelo priročna možnost za oblikovalce grafičnih uporabniških vmesnikov je risanje načrtov vmesnikov z vnaprej pripravljenimi klasičnimi gradniki. Žal Gliffy ne podpira šumnikov.

Uporabniški vmesnik je v primerjavi z drugimi spletnimi programi hiter. Menuji, ikone in palete s predmeti so zelo odzivni in po hitrosti povsem primerljivi s samostojnimi programi.

Vse datoteke, ki jih ustvarimo, se shranjujejo v strežnik, in to celo vse različice za nazaj. Datoteke lahko tudi natisnemo ali izvozimo kot slike v zapisih SVG, JPG in PNG. Pogrešali smo možnost uporabe skic, ustvarjenih z Visiom, ki je nujno potrebna za uporabnike, ki bi morda želeli iz Microsoftovega orodja presedlati na spletne gradnike.

Tudi če želite na hitro skicirati, kako si boste preuredili dnevno sobo, kuhinjo, jedilnico, spalnico ali kopalnico, vam bo pomagal Gliffy. Prav gotovo pa ne bi škodilo, če bi dodali še kak predmet s tega vsebinskega področja

Podobno kot Googlov Spreadsheet tudi Gliffy omogoča skupinsko delo pri razvoju skic. Vse, kar potrebujemo, je elektronski naslov sodelavca, ki po elektronski pošti prejme navodila, kako se lotiti dela. Skice lahko brez težav objavljamo tudi na spletnih mestih, npr. na straneh wiki ali na blogih.

Glede na to, da smo preizkusili šele različico beta, ki je na voljo le nekaj tednov, smo z videnim zelo zadovoljni. Funkcionalnost resda še ni popolna, vendar hroščev sploh nismo opazili, prav tako je bilo tudi delovanje ves čas preizkušanja povsem zanesljivo. Lahko bi rekli, da Gliffy zaenkrat deluje čisto "googlovsko". Kdo ve, morda bo Google nov izdelek želel celo dodati v svoj mozaik spletnih aplikacij.

Gliffy, različica beta

Kaj: Spletni risalnik diagramov.

Izdeluje: Gliffy, www.gliffy.com.

Cena: Brezplačno.

Za: Preprosta raba, estetski uporabniški vmesnik, hitrost, možnost skupinskega dela, možnost izvoza v standardne grafične datotečne zapise, bližnjice tipk.

Proti: Nezmožnost uvoza in izvoza v zapis Microsoft Visio, nedelovanje šumnikov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji