Objavljeno: 30.5.2017 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Junij 2017

Računalnik v zaslonu

Ta mesec smo v laboratoriju gostili računalnik, za katerega so nas sodelavci spraševali, ali gre morda za novi Apple. V resnici smo preizkusili HPjev novi vse-v-enem, model Pavilion 27 AiO.

Primerjava z Applovim iMacom je kar razumljiva. Gre namreč za računalnik (polna oznaka je HP Pavilion 27-a271ny AiO), zapakiran v sam zaslon. Razen črne obrobe zaslona je ohišje povsem belo. Beli sta tudi brezžična tipkovnica in miš, ki ju dobimo ob napravi. Natančnejše oko bo kljub temu opazilo, da gre za nekoliko drugačen oblikovalski pristop.

Zaslon je razmeroma velik, 27-palčni zaslon razmerja 16 : 9, z dobrimi vidnimi koti in odličnimi barvami (v rabi je matrika IPS), je pa svetleč in v njem kljub prevleki opazimo kak odboj svetlobnih virov. Za razmeroma velik zaslon se nam je zdela ločljivost morda nekoliko nizka, 1920 × 1080 je dobra za zaslone do 24 palcev, pri večjih pa bi si kljub vsemu želeli nekoliko več.

Ohišje je iz kakovostne bele plastike, zelo dobro je stojalo, ki preprečuje neželeno vibriranje ali tresenje. Tako kot pri Applovih iMacih lahko tudi tu zaslon le nagibamo, ne moremo pa spreminjati višine ali vsega skupaj vrteti okoli osi (torej postaviti v pokončni format). Pod zaslonom se razširja mreža, za katero sta skrita dva zvočnika, ki svoje delo zgledno opravita. Na desni strani se skriva tudi optični pogon. Oblikovan je klasično, iz naprave se zapelje pladenj, na katerega moramo (zaradi pokončne lege) pripeti DVD – sami bi raje videli le režo, ki (kot pri avtomobilskih radiih in Applovih starejših iMacih) optični nosilec povleče vase.

Nekaj vmesnikov je zbranih na zadnji strani, nekaj jih je na spodnjem robu. Spodaj sta dva vmesnika USB, od tega en USB 3.0 in en z vmesnikom USB-C. Zraven je še vmesnik za slušalke in bralnik pomnilniških kartic SD. Zadaj so še trije USBji, eden od njih po novejšem standardu 3.0. Tam je tudi klasični omrežni vmesnik, vgrajena sta tudi brezžična vmesnika Bluetooth in WiFi, slednji podpira tudi omrežja po najnovejšem standardu IEEE 802.11 ac. Za izvoz videa je na voljo klasični HDMI, na sredini je še priklop za zunanji napajalnik. Ta je razmeroma velik, gre za navadno črno »opeko«, kakršno poznamo iz starejših prenosnikov (novejši imajo praviloma manjše napajalnike).

Nekoliko smo bili razočarani nad priloženo tipkovnico in mišjo. To, da dobimo zraven dodaten brezžični vmesnik, ki ga moramo vstaviti v režo USB, še nekako razumemo, navsezadnje je Bluetooth za marsikoga še vedno standard, ki ni ravno prijazen. Kljub temu velja omeniti, da Apple pri svojih namiznih iMacih priloži Bluetooth tipkovnico in miš, ki so očitno že vnaprej sparjeni, saj se najdejo takoj in brez najmanjših komplikacij. Bolj nas je zmotilo to, da delujeta res plastično – to najbolj zmoti pri tipkah na tipkovnici. Tam nas je zmotila tudi postavitev tipk, tako nizek »Enter« kot to, da je številčnica potisnjena povsem ob desni rob drugih tipk (vmes so še tipke »Pg Up«, »Pg Dn«, »Home« ...). Pri tem so smerne tipke stlačene med vse druge, tam, kjer so naši prsti sami po sebi iskali desni CTRL, se prikaže puščica v levo. Je pa lepo, da so obema, torej miški in tipkovnici, priložene baterije.

Pri strojni opremi so očitno merili na nekoliko zahtevnejše uporabnike. V preizkušenem modelu je tiktakal Intelov i7-7700T. Gre za štirijedrni procesor generacije Kaby Lake, ki zmogljivost razreda i7 združi z nekoliko varčnejšim delovanjem (na to opozarja črka »T«). Procesor ima sicer osem niti, osnovna frekvenca je 2,9 GHz, po potrebi se zviša na 3,8 GHz. Pomnilnika je 16 GB, za prikaz grafike skrbi Nvidiina GeForce 930MX z 2 GB namenskega pomnilnika. Gre za nekoliko starejšo kartico nižjega ranga, za katero bi skoraj raje videli, da namesto nje vse prepustijo kar Intelovi HD 630, saj so zmogljivosti primerljive.

Za operacijski sistem in nekaj programov je vgrajen pogon SSD velikosti 128 GB, zraven je še klasični vrtljivi HDD velikosti 2 TB. Ta je razmeroma počasen (gre za pogon iz WDjeve varčne serije Blue), a je za shranjevanje podatkov velikost pomembnejša od hitrosti. Računalnik je pri nizki obremenitvi dovolj tih, pri malce resnejšem delu pa se kar hitro oglasi ventilator in z njim šum zraka. V preizkušeni model je bil nameščen Windows 10, konkretno različica Home.

To tudi lepo pokaže, komu je računalnik namenjen – domačim uporabnikom, ki si želijo enostavnosti prenosnika, torej kjer imamo enotno napravo, z velikim zaslonom in zmogljivo opremo namiznega računalnika. Dobimo kombinacijo odličnega procesorja, lepo mero pomnilnika, en hiter pogon za operacijski sistem in programe ter velik disk za vse drugo. Vse to z velikim zaslonom in dovolj dobro mero vmesnikov, tudi z brezžičnimi možnostmi. Družinski računalnik za dnevno sobo, torej, ki bo tudi po videzu nekoliko lepše sedel kot pa klasične črno-sive škatle.

HP Pavilion 27-a271ny AiO

Namizni računalnik

Izdeluje: www.hp.com

Prodaja: www.hp.com/si/retailpartnerji

Cena: 1394 EUR.

Ya> Enostavna raba, soliden procesor, velikost zaslona, priložena miš in tipkovnica ...

Proti> ... ki pa nista najboljši, ločljivost zaslona.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji