Objavljeno: 26.5.2010 12:57 | Avtor: David Vidmar | Monitor Maj 2010

Programiranje za majhne (in velike)

Iščete način, kako otroka motivirati, da bi poskusil pisati svoje računalniške programe? Ste morda že programirali, pa je že dolgo tega in ste vse pozabili, pa vas spet srbijo prsti?

V zgodnjih letih računalništva je bilo programiranje edina zabavna ali vsaj najbolj zabavna stvar, ki s(m)o jo lahko počeli na računalnikih. To je pomenilo, da se je skoraj vsak, ki je bil v stiku z računalniki, preizkusil tudi v programiranju, in (dobrih) programerjev je bilo na pretek. Z zorenjem računalništva so se pojavile manj zahtevne, a vsaj toliko zabavne reči, ki smo jih lahko počeli na domačih računalnikih, in začele so se težave. Če zgodbo do skrajnosti poenostavimo, lahko rečemo, da so bile prvi veliki udarec igrice, zadnji pa internet. To je eden izmed razlogov, da se danes malo otrok in mladih uči in tudi nauči programiranja. Drug pomemben razlog je, da je za programiranje v Oknih in drugih sodobnih grafičnih okoljih, pa tudi za splet, treba spoznati in osvojiti cel kup različnih tehnologij in začetek je lahko zelo težak in vse prej kot zabaven. Microsoftov izdelek z imenom Small Basic poskuša sodobno programiranje približati najmlajšim in programiranje spet narediti zabavno in enostavno.

Glavno okno okolja Small Basic je privlačno - enostavno in pisano.

Microsoft Small Basic je na voljo na posebni strani, namenjeni začetnikom programiranja. Prenos je dolg vsega 5 MB, po namestitvi pa se na začetnem menuju Oken pokažeta dve ikoni, ena za zagon programa, druga pa je 69 strani dolga knjiga v datoteki PDF, ki nas uči osnov programiranja in uporabe okolja Small Basic.

Ob zagonu programa nas pričaka enostavno in pisano okno z vsega nekaj gumbi v orodni vrstici. Ti omogočajo klasične operacije, kot so začenjanje novega dokumenta, torej programa, odpiranje in shranjevanje shranjenih programov, nato so tu gumbi za izrezovanje in lepljenje besedila oz. programske kode. Od "resnejših" operacij je v orodni vrstici gumb "Publish", s katerim naš program zelo enostavno objavimo v spletu in zanj dobimo posebno kodo, s katero ga lahko kadarkoli prikličemo nazaj ali pa kodo pošljemo ali povem drugim in tako delimo z njimi naš program (vsekakor veliko bolje kot neskončna pretipkavanja programov s papirja, kot smo počeli v starih časih). Da pa je še bolj zabavno, na ta način naš program objavimo tudi v spletu. A ne samo kot izpis programske kode, temveč ga lahko v spletu tudi poženemo in ga tako vgradimo na poljubno spletno stran, zelo podobno kot lahko to počnemo s posnetki z YouTube. Če želimo ob pomoči kode priklicati vsebino programa v Small Basic, uporabimo gumb "Import". Z gumbom "Start" bomo program zagnali, a le, če je pravilno napisan, drugače bomo obveščenih o napakah. Na voljo je le še en gumb in ta nam program, napisan v small basicu, pretvori v resnejši visual basic.

Program lahko z nekaj klikni objavimo v spletu in nato vgradimo v poljubno spletno stran.

Z objavljanjem svoje kode in prebiranjem tuje kode se lahko seveda predvsem silno veliko naučimo. V precej aktivnem forumu Small Basica je objavljenih mnogo zelo zanimivih programov, od povsem enostavnih pa do precej zapletenih. Na forumu je kar nekaj sodelujočih, ki z veseljem delijo nasvete in pomagajo novincem pri osvajanju magičnega sveta programiranja, tako da je forum kar obvezno branje za tiste, ki bi v small basicu napisati kaj več kot nekaj vrstic dolg program.

Kot pove že ime, je programski jezik, s katerim pišemo programe v Small Basicu, torej stari dobri basic. Gre za posebno "narečje", ki spoštuje osnovne smernice jezika. Je seveda precej enostavnejši od visual basica, od starejših različic pa se na prvi pogled razlikuje predvsem po tem, da ne zahteva številčenja vrstic. Small basic vsebuje vsega 14 rezerviranih besed. Da pa je jezik bolj zanimiv, so mu dodali tudi nekaj nenavadnih, a zabavnih knjižnic oz. ukazov. Starejši računalniški navdušenci se bodo spomnili priljubljene želvice programskega jezika logo, ki še vedno živi v Small Basicu in kot njena (pra)babica s pomočjo enostavnih ukazov riše črte, krog in druge like in nam tako približa svet programiranja. Na voljo so seveda tudi klasični ukazi za risanje, ki ne vključujejo želvice. Kot se za sodobno programersko orodje spodobi, urejevalnik kode programerju pomaga z dopolnjevanjem besede. Tudi to je narejeno na otroško simpatičen in pisan način, ki se ga hitro navadimo in vzljubimo.

Na voljo je nekaj ukazov, ki omogočajo prenašanje slik in besedila iz interneta. Tako lahko prenesemo poljubno datoteko, vsebino oz. besedilo spletne strani, ali pa s spletišča Flickr prenesemo naključno fotografijo s podano ključno besedo ali pa fotografijo trenutka. Preneseno fotografijo lahko med drugim uporabimo tudi tako, da jo nastavimo kot sliko za ozadje Oken. Na voljo je seveda tudi knjižnica matematičnih operacij, ki ponuja veliko možnosti rabe.

Kljub preprostosti jezika je mogoče napisati prave male mojstrovine. Tako bomo na forumu in drugje v spletu našli programe za risanje fraktalov, razne igre ugibanja števil, barv in še česa, programe za pretvorbe med enotami, najbolj pa so impresivne in zanimive igre. Našli smo kar nekaj predelav zelo starih igric, ki so kljub banalnosti lahko zabavne, predvsem pa je poučno, kako so narejene!

Če ste starši nadebudnega mladega programerja z nekaj programerskimi izkušnjami, lahko Small Basic nadgradite s svojimi knjižnicami, ki so lahko napisane v poljubnem jeziku na platformi .NET. Tako lahko Small Basic še bolj približate interesom bodočih programerjev in jim pomagate prebroditi težavne začetke.

Small Basic je namenjen učenju in ne resnim programom, zato njegovi razvijalci niso prav veliko časa posvetili hitrosti izvajanja programov. To je na neki način celo poučno, saj bodoči programer tako na lastni koži spozna, da ni povsem vseeno, kako napisati program - dva različna načina lahko pripeljeta do enakega rezultata, a različno hitro. Na žalost se Small Basic občasno tudi zaustavi ali celo povsem ugasne, zato ne pozabite redno shranjevati svoje kode.

Čeprav je Small Basic primarno namenjen otrokom, saj dokumentacija omenja, da je idealna starost otrok med 10 in 16 let, je zanimiv tudi za odrasle. Zanimiv bo tako za tiste, ki bi prvič želeli pokukati v svet ničel in enic za pisanimi okni in spletnimi stranmi, pa tudi tiste, ki jim svet programiranja ni tuj. Za slednje je Small Basic nekakšna alternativa zapletenemu svetu, s katerim smo se sprijaznili, pa vedno večkrat ugotavljamo, da sploh ni nujno, da je tako zapleten. Za vse začetnike pa je to precej nežen način spoznavanja s programiranjem in upamo, da bo koga prepričal, da je lahko programiranje bolj zabavno, kot preživljati prosti čas ob cenenih igricah Flash ali v družabnih omrežjih.

Da si boste laže predstavljali, kaj Small Basic zmore, smo izbrskali nekaj najbolj zanimivih programov, ki so objavljeni v spletu, ki jih lahko uvozite v Small Basic in si ogledate njihovo sestavo in delovanje:

TETRIS - Legendarna računalniška igra, ki zasvoji tudi, če je napisana v small basicu.

PMT149 - Poskočne žogice, ki upoštevajo zakone fizike.

WXZ755-2 - Risanje fraktala v vsega nekaj vrsticah programske kode.

SNKBITE - Predelava zelo stare igre, v kateri se miši maščujejo kačam.

QRQ360 - Igra razbijanja zidu, ki se je boste gotovo spomnili.

ASTEROIDS - Legendarna igra, verjetno najlepša in najboljša igra, napisana v small basicu.

XZG681 - Program, ki prikazuje vse grafične sposobnosti jezika in pomaga pri učenju.

Microsoft Small Basic

Kaj: Programski jezik in programersko orodje za stare in mlade.

Izdeluje: Microsoft, www.smallbasic.com.

Cena: Brezplačno.

Za: Enostaven, zabaven in simpatičen način za vstop v svet programiranja.

Proti: Nekateri programi delujejo počasi, občasno nestabilen.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji