Objavljeno: 31.3.2005 08:41 | Avtor: Uroš Mesojedec | Monitor September 2004

Programerske novice: september 2004

Enostavno do gruč

Programerjem v javi je od nedavna na voljo preprosta, a učinkovita rešitev za uporabo gruče podatkovnih strežnikov. Take gruče so še posebej primerne za spletne programe, ki so lahko zelo obremenjeni, od njih pa se pričakuje zanesljivo delovanje 24 ur na dan.

Skupnost razvijalcev odprte kode, zbrana pod okriljem organizaciji ObjectWeb, ki so jo leta 1999 združno ustanovila francoska podjetja Bull, France Telecom in INRIA, je po večletnem razvoju pod dovoljenjem LGPL objavila programski gonilnik za preprosto uporabo gruče podatkovnih strežnikov, imenovan C-JDBC.

V osnovi C-JDBC ponuja standardni gonilnik JDBC, ki ga uporabimo v programih. Poleg uporabe novega gonilnika torej v njih ni potrebna prav nobena sprememba. Gonilnik C-JDBC posreduje vse zahteve programa posebnemu vmesnemu sloju (middleware), ki skrbi za uravnoteženo obremenitev pri branju (load-balancing) in usklajeno zapisovanje sprememb (broadcasted write) podatkov v poljubnem številu podatkovnih strežnikov v gruči. Gručo lahko sestavljajo celo različni podatkovni strežniki; zadošča, da je zanj na voljo dovolj zmogljiv gonilnik JDBC, to pa danes ponujajo praktično vsi pomembnejši strežniki, od Oracle in DB2 do PostgreSQL ali MySQL.

Poleg tega je C-JDBC tudi izdatno prilagodljiv, saj ponuja programerski vmesnik, s katerim lahko v sistem vgradimo lastne dodeljevalce zahtevkov, vplivamo na porazdelitev bremena med strežnike (še posebej pomembno v heterogenem okolju, kjer so določeni strežniki lahko zmogljivejši) in podobno.

Zaradi dovoljenja LGPL je izdelek na voljo s celotno izvirno kodo in ga lahko brezplačno uporabimo praktično za karkoli. Seveda pa potrebujemo za zanesljivo in učinkovito delovanje večje število računalnikov in več kopij podatkovnega strežnika.

http://c-jdbc.objectweb.org/

Iz Cloudscape v Derby

Do ustreznega podatkovnega strežnika za programe v javi ni težko priti, saj je ponudba bogata. Tudi med odprtokodnimi zbirkami, kjer je izbira zdaj še večja. IBM se je odločil prepustiti izvirno kodo javanske zbirke podatkov Cloudscape skupnosti Apache Foundation, ki je najbolj znana po razvoju spletnega strežnika. Darilo obsega pol milijona vrstic programske kode, katere vrednost je IBM ocenil na kar 85 mio USD. IBM je do zbirke prišel z nakupom podjetja Informix, ki je podjetje Cloudscape prevzelo l. 1999, in jo je v minulih letih dodatno izpopolnil. Poteza IBMa je namenjena vzpodbujanju razvoja programov v javi, ki izkoriščajo storitve zbirk podatkov. Zbirka Cloudscape - v okrilju projekta Apache se bo imenovala Derby - je strnjena, namenjena predvsem za vgradnjo v samostojne programe, ki ne potrebujejo najzmogljivejših storitev samostojnih podatkovnih strežnikov. IBM seveda računa, da bo povečanje števila programov v javi, ki uporabljajo zbirke podatkov, prej ali slej pripeljalo do znatno večjega povpraševanja po njihovem kronskem dragulju, programskem strežniku WebSphere, ki ponuja javanskim programom precej večjo zmogljivost.

http://www.ibm.com/developerworks/db2/zones/cloudscape/

Tudi Ingres bo prost, na voljo nagrade

Še en legendarni kos programske kode, podatkovni strežnik Ingres, že leta v lasti velikana CA, bo (znova) ponujen svetu v obliki izvirne kode. Ingres, izvirno razvit na kalifornijski univerzi Berkeley v začetku 70. let minulega stoletja, je eden najvplivnejših podatkovnih strežnikov, na zgledu katerega so nastali Sybase, SQL Server, PostgreSQL in nekdaj slavni Informix. CA pričakuje velikansko zanimanje programerjev, ki jih dodatno vzpodbuja s posebnim nagradnim skladom, vrednim kar 1 mio USD. Ta bo razdeljen med najuspešnejše razvijalce, ki bodo svoje programe prenesli iz konkurenčnih podatkovnih strežnikov v odprtokodni Ingres. Žal lahko tekmujejo programerji v ZDA, Kanadi, Mehiki, na Kitajskem in v nekaterih državah skupnosti Commonwealth.

http://ca.com/ingres/

Zloščeni mobilniki

Dobrih novic so deležni tudi razvijalci v javi, ki krotijo prenosne naprave z J2ME. Nemško podjetje Enough Software je po devetih mesecih intenzivnega razvoja objavilo knjižnico J2ME Polish, ki prinaša cel kup orodij, zelo potrebnih pri razvoju za mobilne naprave, ki razumejo javo. Pomembni členi J2ME Polish so:

  • orodja za izgradnjo, ki temeljijo na orodju Ant in vsebujejo zbirko podatkov s posebnostmi najbolj razširjenih prenosnih naprav;
  • knjižnica za hitro izgradnjo grafičnih uporabniških vmesnikov, ki zna uporabiti sloge CSS;
  • pripomočki za programiranje iger, skupaj s knjižnico, ki premošča razlike med podlago MIDP 1.0 in 2.0;
  • razredi za upravljanje podatkovnih struktur;
  • možnost shranjevanja dogodkov v dnevnike;
  • preprosto vključevanje zatemnjevalnikov kode (code obfuscator), ki izdelajo strnjeno, hitrejšo in bolj zaščiteno prevedeno različico vmesne kode;
  • Orodja J2ME Polish so na voljo pod različnimi dovoljenji, med katerimi najdemo tudi GPL.

    http://www.j2mepolish.org/

    Sveži različici

    Nedavno sta bili predstavljeni tudi sveži različici pomembnih orodij za programerje: PHP je prispel do petega rodu, ki prinaša celo prevajalnik za skriptno kodo in kopico drugih izboljšav; s tem je dohitel vsaj najpomembnejše prednosti Microsoftovega ASP.net.

    Rodil pa se je tudi Mono prvega rodu, ki je zelo zmogljiv nadomestek skoraj celotnega ogrodja .net, poleg tega pa prinaša tudi dodaten sklad programskih knjižnic, posebej prilagojenih razvoju za Linux in izkoriščanju podatkovnih strežnikov MySQL ter PostgreSQL. Številna orodja, ki sestavljajo projekt Mono, so zdaj tudi za Okna na voljo tudi skozi enoten, preprost namestitveni program.

    http://www.php.net/

    http://www.mono-project.com/

    Visual Studio, nov ali lahek

    Na lovorikah ne spi niti Microsoft. Na evropskem srečanju TechEd je objavil prvo preizkusno različico prenovljenega razvojnega okolja Visual Studio 2005 (Whidbey), ki bo spremljal drugi rod ogrodja .net, katerega poglavitna novost bo generično programiranje.

    Še zanimivejša novica pa je ponudba petih okleščenih različic Visual Studia, posebej prilagojenih razvijalcem v posameznih jezikih oz. okoljih, ki jih podpira ogrodje .net. Te različice, imenovane Visual Studio Express, lahko najdemo v izpeljankah za VB.net, C#, C++, J#, spletni razvoj za programski strežnik IIS ali razvoj za podatkovni strežnik SQL Server.

    Microsoft se je tako odzval na kritike razvijalcev, ki so tarnali nad visoko ceno dolgo časa edinega, vsemogočnega razvojnega okolja za ogrodje .net. Preizkusni VS 2005 in vse različice VS Express je zaenkrat mogoče s spletnih strani prenesti in uporabljati brezplačno. Kljub temu pa Microsoft opozarja, da bo končna usoda razpoložljivosti lahkih različic, skupaj z morebitno cenovno politiko, znana šele naslednje leto.

    http://lab.msdn.microsoft.com/vs2005/

    http://lab.msdn.microsoft.com/express/default.aspx

    Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

    Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

     
    • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
    • Pošlji