Objavljeno: 8.6.2011 13:18 | Monitor Junij 2011

Pisma bralcev

Težave z zajemanjem videa


V prejšnji številki Monitorja ste objavili članek Od kasete do računalnika. Kupil sem EasyCAP Video Capture Adapter in še kabel, ki ima na eni strani scart priključek, na drugi pa kompozinte izhode.
Problem je v tem, da mi ne predvaja zvoka, temveč samo sliko. Poznate morda kakšno rešitev?

Aleš

Če za zajem uporabljate v članku omenjeni program Golden videos, poglejte, ali ste nastavili EasyCAP Video Capture Adapter še pri nastavitvi za zajem zvoka (glejte sliko). Privzeto je nastavljena (v mojem primeru) na interni mikrofon prenosnika.

Anže Tomić

Video konverterji

Prebral sem članek o video konverterjih in takoj namestil oba priporočena konverterja. Pri obeh je stiskanje slike delovalo odlično in izhodna datoteka je bila 10x manjša.
Vendar je pri obeh manjkal zvok. Ali ste med testom opazili podobne težave?
Stiskal sem film, posnet s fotoaparatom (slika MJpeg in PCM mono zvok).

Uroš

Med testom podobnih težav nisem imel, a nisem preizkušal s tem formatom. Malo guglanja je razkrilo, da niste edini s to težavo, in da je težava v formatu. Nekateri svetujejo uporabo MediaCoderja (ki je tudi med opisanimi v članku), saj naj bi nekatere različice znale opraviti tudi s kombinacijo MJpeg/PCM mono. Če niti to ne bo pomagalo, pa mi lahko pošljete nekaj sekund posnetka (z zvokom), da se malo poigram s programi.

Anže Tomić

Saphire Edge HD in HD video

V zadnji številki Monitorja ste opisali Saphire Edge HD in zapisali, da HD vsebin ne predvaja dobro. Tudi sam imam doma zelo podobno napravo (z NVidia ION) in pri predvajanju HD vsebin kaže simptome, zelo podobne opisanim v članku, če jih predvajam s katerimkoli drugim predvajalnikom razen Media Player Classic. Zato me zanima, ali ste se preizkusa lotili tudi z MPCjem.

Timotej

Preizkušali smo s programom VLC, ki naj bi tudi imel podporo CUDA, z MPCjem pa žal ne.

Čeprav se seveda strinjam, da je to "the ultimate" predvajalnik za sistem z nVidia grafiko in počasnimi centralnimi procesorji.

Tudi sam sem ga pred časom (do nakupa hitrejšega računalnika) redno uporabljal.

Matjaž Klančar

Prilagajanje SATA

Pozabil sem že, kje v internetu sem našel izdelek, ki me zdaj spet zanima, pa vas sprašujem, ali je kdo od vaših sodelavcev že opazil podobno zadevo. Prebral sem namreč članek o SATA adapterju, ki se priključi na SATA vrata računalnika, na drugi strani pa imamo lahko navadni HDD in SSD, ki ju ta adapter združi tako, da ju računalnik vidi kot en HDD (nato z defragmentacijo dosežemo, da je sistemska particija pretežno na SSD delu "skupnega" diska). Za namizni računalnik je to res nekako čudna varianta, a jaz bi jo z veseljem uporabil kot začasno možnost na prenosniku, dokler cene 500 GB SSDjev ne zdrknejo pod 300-400 evrov. Torej, rad bi na prenosniku združil (novi) 50 GB SSD in (obstoječi) 500 GB navadni HDD, pa četudi bi imel oba HDDja zunaj prenosnika. Vesel pa bom tudi kakšnega uporabnega predloga, cenovno ugodnega, tehnično sem pa pripravljen na karkoli.

Blaž

Za tak adapter še nismo slišali (ne trdimo, da ga ni), a po našem mnenju tudi ni preveč smiseln. Tak adapter naj bi torej ustvaril RAID polje v kombinaciji SSDja in klasičnega pogona na enem SATA priključku, to pa s stališča hitrosti in zanesljivosti prenosa podatkov ni prav dobra zamisel (sploh pri programskem upravljanju podatkov). Predlagamo vam naslednje: če ima prenosnik prostor za dva diska, se oba vgradi, na SSD gre sistemska particija, podatki pa na klasični disk. Verjetno pa ima prenosnik le en SATA priključek, kar avtomatsko pomeni dokup zunanjega SATA ???

Matjaž Jeruc

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji