Objavljeno: 29.6.2010 | Monitor Junij 2010

Pisma bralcev

Težave s Slikanjem diskov

Bral sem vaš članek o Slikanju diskov. Že pred leti sem uporabljal zelo zanesljiv Ghost 7, pa nisem prepričan, da na novejših OS sploh še pravilno deluje. Ghost 15 je samo okenska namestitev, to pa je nesprejemljivo. Le kako naj naredim "restore" na računalniku brez sistema?

Zato sem preizkusil še najnovejši Acronis True Image. Zadeva je zelo dobra, omogoča tudi izdelavo boot CDja, ki zapeče sliko neposredno na DVD. Super. Potem pa sem za test naredil restore (preslikavo) in na presenečenje je računalnik pogrešal NTLDR in še dve datoteki. Sem mislil, da so pri izdelkih z zgodovino take stvari že davna preteklost. Res sem iz slike izključil datoteke pagefile.sys in hiberfil.sys zaradi pomanjkanja prostora oziroma zato, da je "mušter" sploh šel na en DVD, vendar to ne more biti razlog za težave. Hitreje sem spet namestil Okna, kot se mučil z odpravo napake. Če pa bi šlo za produkcijsko kopijo, bi bil pa cel šmorn.
Morda veste, kaj je razlog za tako vedenje True Imagea?

Marko

Domnevamo, da je težava v tem, da restore ni bil delan na isto particijo kot ob izdelavi varnostne kopije (menjava diska, reparticioniranje ipd.) in zato podatki v boot.ini ne kažejo na pravo particijo.

Rešitev se morda skriva v Acronisovi bazi odgovorov pod imenom 1759: Windows Fails to Boot With "NTLDR is missing" (kb.acronis.com/content/1759).

S 17 na 10 palcev?

Zanima me, ali bi lahko spremenil svoj 17-palčni monitor v 10-palčnega. Ne mislim seveda z žago in kladivom, temveč programsko? Ali pa, če bi namestil posebne gonilnike? Neuporabni del zaslona (ki bi nastal zaradi razlike med 17- in 10-palčnim zaslonom) bi ostal črn.
To bi rad zato, da bi ugotovil, ali bi mi bil všeč 10-palčni (oz. 11-, 12-, 13- itd.) mini prenosnik, ki ga mislim kupiti.

Sebastjan

Lahko le zelo zmanjšate ločljivost zaslona (v nastavitvah Oken) in v monitorju nastavite (na menujih Monitorja), naj ne razteguje slike, če je ločljivost manjša od 1280 × 1024, kolikor je verjetno njegova privzeta ločljivost. Če monitor tako izbiro na meniju sploh ima, žal je nimajo več vsi ...

Pa tudi tako bo prikaz le zasilen približek 10-palčnega prenosnika ...

Firefoxove bližnjice

Pred kratkim sem na stari računalnik dobil virus, ki je popolnoma onemogočil upravljanje računalnika. Podatke sem lahko rešil le tako, da sem disk priklopil na novi PC.
Poleg podatkov bi rad prišel tudi do bližnjic, ki pa jih žal zlepa ne najdem, čeprav so nekatere zelo pomembne.
Sam sem jih neuspešno iskal pod Documents&Settings--Aplication Data--Mozilla --Firefox-->Profiles--Bookmarks.
Tu žal ni bilo uspeha, ker mi ponuja le privzete zaznamke. Na računalniškem servisu so mi rekli, da bi bilo vaše uredništvo zadnja rešilna bilka, ker ste že objavili kar nekaj nasvetov glede Firefoxa.
Za kakršenkoli nasvet ali rešitev, kako bi prišel do zaznamkov, se vam že vnaprej lepo zahvaljujem.

Sandi

Takole:

V

C:\Documents and Settings\<uporabniško ime>\Application Data\Mozilla\Firefox\profiles.ini

je zapisana pot do uporabniškega profila, ki je sicer tipično v podmapi Profiles/

Aktivni zaznamki

C:\Documents and Settings\<uporabnisko ime>\Application Data\Mozilla\Firefox\Profiles\<sol>\bookmarks.html

Rezervne kopije:

C:\Documents and Settings\<uporabnisko ime>\Application Data\Mozilla\Firefox\Profiles\<sol>\bookmarkbackups 

Kjer je <uporabnisko ime> ustrezno poimenovanje mape za uporabnika (do te mape kaže tudi sistemska spremenljivka %USERPROFILE%), <sol> pa naključno izbrano ime mape zaradi zaščite.

Je 3D TV škodljiv?

Ali vi kaj veste o tem, da Samsung opozarja, da 3D televizorji lahko povzročajo glavobol, zato jih odsvetujejo marsikomu, na primer nosečnicam?

www.elektroniki.si/novi/forum/viewtopic.php?p=63625&sid=28824cb139a4a8a0fe328b3f9cbe832e

Miha

Gre le za dobro ali slabo narejen 3D. Če je 3D slab, bo seveda povzročal glavobol in druge neprijetnosti ne glede na to, kako in s čim 3D gledamo. Trenutno so aktualni 3D televizorji s preklapljanjem, sprejemljiva izbira so tudi projektorji s polarizacijo in še kaj bi se našlo. Avtostereoskopski zasloni pa definitivno še niso sprejemljivi, zaradi ločljivosti in težavnosti s postavitvijo gledalca v prostoru. Posledično so za gledalce, nevajene 3Dja, seveda toliko bolj neprimerni. V frekvence se ne bi spuščali, smo pa mnenja, da na počutje ne vpliva tako močno kot slabo narejen 3D. Pravila stereoskopije še vedno veljajo in preko tega se pač ne da :-). Seveda pa preklapljanje na vsakega posameznika deluje drugače, dovzetnejši pa so gotovo tisti, ki imajo težave, oziroma so jih imeli že prej (epileptiki, občutljivi na svetlobo itd. ...). Nosečnost pa bi raje izvzeli ...

Najboljši primer je film Avatar, ki je resnično dobro narejen 3D film. Med gledanjem povprečen gledalec nima težav z dojemanjem, ne pestijo ga glavoboli in na splošno vlada dobro počutje. Pri filmu niso pretiravali s stereoskopskimi globinami, ni prehitrih menjav globine, kljub temu da gre za akcijo! Po drugi strani je marsikateri animirani 3D film kršil ta priporočila in so glavoboli že mogoči.

Pretvorjeni filmi 2D-3D pa so tako ali tako svoja zgodba ...

Zajem prek HDMI

Sam se ljubiteljsko ukvarjam s snemanjem, zajemom videa iz zunanjih virov in obdelavo tega.

Nikjer nisem zasledil kakšne kartice ali zunanje naprave, ki bi imela vhod HDMI in bi lahko preko te naprave zajemal video. Zanima me predvsem, da bi lahko priklopil PS3 in kakšen odlomek posnel in ga obdelal ter objavil (npr. na Youtubu). Ali poznate kakšno cenovno ugodno kartico ali zunanjo napravo, ki bi omogočala zajem hd videa tudi pri 1080p?

Peter

Tudi mi je še nismo videli v živo, ker je pri nas ponudba takih stvari bolj revna. Vendar pa Google pravi, da je ponudba v tujini še kar dobra, izmed najdenega pa bi še najbolj zaupali podjetju Blackmagic, ki tako kartico tudi ima. Stane okoli 200 evrov, kar se nam zdi razumna cena.

5/2010

Hamachi in deljenje datotek

Včeraj sem se lotil dostopa do računalnika na daljavo ... Trenutno uporabljam LogMeIn Pro, ker je en mesec brezplačen, potem pa bom presedlal na free.

Namestil sem tudi Hamachi, ker bi rad med računalnikoma prenašal datoteke. Sicer sta povezana preko istega usmerjevalnika in oba žično (Linksys WRT-54 gl z dd-wrt), vendar je na enem Windows 7 Ultimate 64bit, na drugem pa Windows XP Proffessional 32bit in bi imel z vzpostavljanjem omrežja kar precej težav - ne vem, če bi se sploh dalo.

Zato sem se odločil za alternativo - Hamachi. Omrežje imam, tudi računalnika se med sabo najdeta, vendar pa ju ne morem prepričati, da bi si delila datoteke. Ko na računalniki z Win7 kliknem z desno ime drugega računalnika in izberem browse, dolgo časa nekaj melje, potem pa odpre moje dokumente. Na računalniku z XP pa naredim isto - kliknem z desno ime drugega računalnika in dam browse, ta pa napiše, da povezava ni mogoča. Tudi pingati ju ne morem.

Lepo bi prosil za pomoč, če poznate rešitev, kako bi lahko povezal računalnika, da bi med njima delil datoteke.

Matic

Pri nas takih težav nismo imeli, oz. jih še vedno nimamo, tako da pozor na požarni zid in nastavitve deljenja datotek v Oknih! LogMeIn Pro gre mimo obeh omenjenih ovir, Hamachi žal ne.

1080i ali 1080p?

Imam T-2 FTTH 100 in HDTV s STB Motorola VIP 1910, ki naj bi imel tudi podporo Full-HD TV 1920×1080@50 progresive.

Kako je to mogoče, če v specifikacijah piše tako:

Streaming Video

MPEG-1 (SD): 800 kbits/s to 3 Mbits/s, CIF 352x288

MPEG-2 (SD and HD): Transport stream - PAT, PMT, video and

audio streams, constant and variable bitrate, 2-25 Mbps, up to MP@HL1080i@60 fps

H.264 (SD and HD): PAT, PMT, video and audio streams, up to

20 Mbps, up to HP@L4.1 (1080i@60 fps)

High Definition video: 1280x720@50 or 60 fps (progressive scan)

1920×1080@50 or 60 fps (interlaced scan)

4:3 and 16:9 video format: Format detection, scaling to letterbox,

center cut-out and SCART signaling

Kar pomeni, da je lahko signal le 1920x1080@50 interlaced in ne polni progresivni signal.

Ali to dr 3/4 i ali se pač motim?

Kateri STB sploh omogoča 1920x1080@50 progressive?

Naser

Težava ni v tem, ali STB (ali televizor) omogoča 1080p, temveč ali se tak signal sploh oddaja, saj (zaenkrat) ni naveden kot televizijski standard.

Trenutna standarda, ki se uporabljata v praksi, sta:

- 1080i(50/60) (torej 1920 × 1080 × 25/30)

- 720p(50/60) (torej 1280 × 720 × 50/60)

In oba tudi podpira Motorola STB, kot je navedeno v specifikacijah.

Televizor pa seveda lahko podpira 1080p(50/60) - novejši celo 1080p(100/120), saj so v tem formatu kodirane kvalitetnejše blu-ray plošče. Tudi v spletu je moč brez težav najti 1080p posnetke, za njihovo predvajanje pa potrebujemo nekoliko močnejši računalnik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji