Objavljeno: 26.1.2016 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2016

Osebni računalniki še naprej navzdol

Osebni računalniki še naprej navzdol

V tej številki si lahko preberete preizkus prenosnika Lenovo Thinkpad E560, ki lepo pokaže težave računalniške industrije. Z njim ni nič narobe, prej nasprotno, ponuja, kot bi rekel Anže, legitimen računalnik po razumni ceni. A je praktično enak kot lanski model istega cenovnega razpona. Ali predlanski. Ali še kak model prej.

Strojne specifikacije prenosnika so pač take, kot smo jih vajeni že leta – procesor i3, 4 GB pomnilnika, klasični pogon HDD velikosti 500 GB. Res gre za procesor Intelove nove generacije Skylake, to pač pomeni, da se na preizkusih zmogljivosti odreže za nekaj odstotkov bolje od lanskega modela, obenem pa porabi nekaj odstotkov manj energije. Slednje se bolj kot ne pozna le na tem, da imajo ti prenosniki lahko razmeroma majhne akumulatorje (konkretno 4100 mAh), pa še vedno zdržijo okoli tri ure.

Tako res ne preseneča, da je računalniška industrija v preteklem letu 2015 dostavila osem odstotkov manj računalnikov kakor leta 2014. Dosegli smo najnižjo točko od rekordno nizkega leta 2007. Upad so zaznali praktično vsi – edina izjema je Apple. Največji upad med večjimi izdelovalci so doživeli v HPju in Acerju.

Razlogov je več, najosnovnejši je po našem mnenju to, da res ni resnih razlogov, da bi menjali pet ali šest let star računalnik. Razlike med pet let starim prenosnikom in zgoraj omenjenim Thinkpadom so res majhne – sploh če na starega na sveže naložimo operacijski sistem. Oziroma še raje novi Windows 10, ki (vsaj po naših preizkusih in tudi izkušnjah sodeč) deluje nekoliko hitreje od starejšega Windows 7.

Še več bomo dosegli, če v starejši računalnik vgradimo pogon SSD. Ti so se do danes že tako pocenili, da se cene osnovnih, manjših (60 GB) modelov začnejo že pri dobrih štirideset evrih. Pogoni, veliki 120 GB, stanejo petdeset evrov in več, 500 GB dobimo že za okoli 150 evrov (kakšne starejše oziroma počasnejše serije pa še za manj denarja). Tudi cene pomnilnikov so v tem trenutku smešno nizke – 8 GB v kosu, torej na eni palčki, je za prenosnike nekaj čez 40 evrov.

V takih razmerah ni čudno, da nikomur ni v interesu prav hitro menjavati računalnika. Tudi pri nas sem nekaj starih računalnikov za zelo malo denarja prevetril. Šlo je za nekaj namiznih modelov, starih okoli sedem (!) let. To je ravno iz časov, ko je prihajal Windows 7, na teh konkretnih računalnikih je še tekel prastari Windows XP. Sicer podpirajo le pomnilnik DDR2, a s 4 GB pomnilnika, cenejšim pogonom SSD velikosti 100 GB in svežim Windows 7 (zaradi narave dela je še prekmalu, da bi prešli na Windows 10) se računalniki obnašajo kot novi. Vgrajeni procesorji, Intelovi Core 2 Duo srednjega cenovnega razpona, so več kot dovolj zmogljivi. Pravzaprav se pri taki nadgradnji lepo kaže, da procesor res že dolgo ni hitrostno ozko grlo.

Seveda so v igri tudi drugi dejavniki, denimo ohlajajoči se kitajski trg in močan ameriški dolar. Analitiki za letos, torej 2016, napovedujejo, da naj bi se trg računalnikov spet nekoliko povečal. Logika je taka, da bodo velika podjetja med letom začela prehajati na Windows 10 in pri tem kupovala nove računalnike. Morda pa bomo tudi domači uporabniki počasi začeli kupovati nove naprave, da bomo lahko predvajali 4K video in se igrali s 3D očali v slogu Oculus Rifta. Sam sem pri tem nekoliko bolj skeptičen.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji