Objavljeno: 29.8.2006 03:17 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor Julij 2006 | Teme: foto, nenehni testi

Olympus mju 720 SW

Olympusov novi mju oz. ?720 SW iz žepnega razreda fotoaparatov se kiti s precej drzno obljubo, da aparat omogoča fotografiranje do 3 metre pod vodno gladino brez dodatnega podvodnega ohišja. Še več, v Olympusu trdijo, da bo zdržal tudi padec z višine metra in pol na tla brez posledic (razen morebitnih prask, seveda). Vsekakor obetavno, a pojdimo po vrsti.

Gre za aparat majhnih mer, ki pa glede na svojo velikost sploh ni pretirano lahek (približno 150 gramov). Večja teža gre na rovaš dobro izdelanega kovinskega ohišja. Vodotesnost so v Olympusu rešili tako, da so objektiv s 3× optično povečavo v celoti skrili v ohišje (sistem prizem), vse druge odprtine (baterija, priklop USB) pa imajo v pokrovčkih gumo, ki se natančno prilega odprtini, ki jo pokrije.

Na zadnji strani se bohoti velik zaslon LCD povprečne ločljivosti, ki mu na desni strani poleg tipk za navigacijo po menuju in izbiro parametrov posnetka delata družbo tudi za odtenek premajhni tipki za zum. Menuji so dovolj pregledni, predvsem pa preseneti to, da so vsi izpisi na zaslonu v slovenščini! To je sploh prvi aparat na našem trgu, ki ima celoten sistem menujev preveden v domači jezik. Pohvalno.

Funkcijsko aparat ni preveč dognan, a vseeno ponuja večino tistega, kar bi uporabnik pričakoval od takega aparata. Popolnoma ročnega nadzora ni, a to za ta razred ni nič nenavadnega. V pomoč je 24 scenskih nastavitev, skupaj z možnostjo panoramskih posnetkov. Video posnetki so sicer običajne VGA ločljivosti, a z nekaj manj sličicami vsako sekundo (15). Ti so še vedno precej prostorsko potratni, zato bo 19 MB internega pomnilnika hitro premalo; rešitev je dokup ustrezno velike pomnilniške kartice xD. Za energijo skrbi majhna, a zmogljiva litij-ionska baterija.

Kakovost posnetkov je zelo povprečna. Medtem ko je ostrina in stopnja podrobnosti razmeroma dobra, ima aparat občutne težave z barvami. Posnetki, narejeni v notranjosti prostorov, imajo vse prepogosto izprane barve s poudarjenim rumenim ali modrim podtonom (bliskavica). Objektiv ima tudi nekaj bolj izrazito sodčasto popačenje pri širokem kotu.

Gre torej za aparat, ki s kakovostjo posnetkov ali funkcionalnostjo ne navduši preveč, vendar se odkupi z možnostjo podvodnega fotografiranja, družine in tudi npr. starejši uporabniki pa bodo vsekakor cenili v slovenščino prevedene menuje.

Olympus mju 720 SW

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 7 milijonov pik.

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 6.

Tehnične lastnosti: Objektiv 38-114 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 3-5; ostrenje 0,6 m-neskončno (8 cm-60 cm  makro); čas od 1/1000 do 4 s; doseg bliskavice do 3,8 m; razpon ISO: samodejno, 64, 100, 200, 400.

Cena: 107.880 tolarjev.

Prodaja: Olympus Slovenija, www.olympus.si.

Za: Trdnost in vodoodpornost ohišja, menu v slovenščini.

Proti: Visoka cena, počasnost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji