Objavljeno: 27.1.2009 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Januar 2009 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Olympus mju 1060

V paleti modelov mju najdemo nekaj za vsakogar, bi lahko zapisali. Med majhnimi in prijetno oblikovanimi kompaktneži se skrivajo tako vodoodporni modeli kot tudi takšni s širšim kotom zajema, pa taki nadvse elegantni in še marsikaj. Tokrat preizkušeni model mju 1060 pa se poleg kompaktne oblike lahko pohvali s kar 7-kratnim razmerjem med najkrajšo in najdaljšo goriščnico, poleg tega je opremljen še s stabilizacijo slike, da so tudi tiste najdaljše goriščnice uporabne tudi, kadar ne sije sonce.

Olympus mju 1060

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 10,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 37-260 mm (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,5-5,3; ostrenje 2 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 4,8 m; ISO: samodejno (64-1600) ali ročno (64-6400).

Tehnična zmogljivost: 8.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 4.

Prodaja: Olympus Slovenija, www.olympus.si.

Cena: 318 EUR.

Za: Hiter vklop in izklop, hitro zumiranje, velik razpon objektiva v žepnem aparatu.

Proti: Animirani menuji so počasni, počasno pregledovanje fotografijPri tipalu Olympusovi inženirji niso noreli z megapikami v nebo, kar je pohvalno, in so trud raje vložili v manjšo zrnatost fotografij in odzivnosti aparata med fotografiranjem. Z enega konca objektiva na drug se pravzaprav kar "prežarčimo", zum pa, čeprav enostopenjski, kljub vsemu ni nadležno prehiter. Še posebej zato, ker ga ni mogoče uporabiti med snemanjem videoposnetkov. Tem prav tako ob uporabi kartice xD, ki je bila preizkušenemu primerku priložena pri najboljši kakovosti, ni uspelo preseči dolžine 40s. Veliko bolj navdušuje program za snemanje videoposnetkov, ki zajema ves čas, ko pritisnemo sprožilec, pa shrani nekaj sekund posnetka pred stiskom sprožilca in nekaj po njem. Ker nam je tako viden posnetek že pred pritiskom sprožilca, program deluje nekoliko magično.

Olympus mju 1060: Samodejna izbira načina fotografiranja pokrajine deluje brez težav.

Manj navdušujoča je odzivnost aparata med pregledovanjem fotografij. Te se zaradi animiranega premikanja v slogu obračanja listov v knjigi menjajo izjemno počasi. Podobno je tudi delovanje prav tako animiranih menujev, ki ne delujejo gladko. K sreči se nam ta "make-up" med fotografiranjem umakne in nas ne ovira.

Olympus mju 1060: Za nočno fotografiranje zanimive fasade aparat vendarle ni našel ustreznega programa.

Aparat je enostavno uporabljati, poleg tega mu velik razpon goriščnic omogoča tudi širok namen rabe. Ker pa se lahko pohvali z verjetno najboljšim objektivom v konkurenci žepnih modelov, ko govorimo o stopnji sodčkastega popačenja po celotnem razponu, pa je zelo primeren tudi za fotografiranje ravnih objektov in tako uporaben v arhitekturi in povsod tam, kjer so takšna popačenja nedopustna. Žal je s 37 mm nekoliko ozek le najširši kot zajemanja.

Aparat prav tako omogoča avtomatsko prepoznavanje fotografiranega prizora, vendar pri izbiri ni tako uspešen kot na primer Fujifilm Finepix F60fd. Najbolje mu gre od rok prepoznavanje makro fotografije in uporaba pokrajinskega načina, največ težav pa mu povzroča nočni program.

Olympus mju 1060 je prijeten izdelek, ki svoje slabosti kaj kmalu zakrije s prednostmi, ki jih ponuja. Nekoliko zasoljena se zdi le cena, saj bo zanj treba odšteti kar 318 evrov.

.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji